Ik vind het altijd wel een fijne zomerse variant, al beeld ik me misschien alleen maar in dat het lichter is dan een traditionele lasagne. Je gebruikt hiervoor lekker veel ricotta en natuurlijk gaat er ook passata in en basilicum. Deze lasagne met ham is klaar in no time doordat je alleen de uitjes even moet fruiten. Maar verder speelt alles zich af in de oven!
De perfecte ovenschaal voor deze lasagne met ham
Deze makkelijke lasagne met ham heeft vervolgens een minuutje of 30-40 nodig in de oven en je serveert het met een mooie groene salade. Tip: kies een mooie ovenschaal uit die extra feestelijk op tafel staat. Deze blauwe geglazuurde ovenschaal van vind ik echt fantastisch!


Makkelijke lasagne met ham en ricotta
Ingrediënten
- 1 el olijfolie
- 1 sjalot fijngesnipperd
- 1 bosje basilicum blad grof gehakt, steeltjes fijngesneden
- 500 ml passata
- zout en zwarte peper
- 250 g ricotta
- 1 ei losgeklopt
- 200-250 g lasagnebladen
- 175 g flinterdunne ham grof gesneden
- 4 tomaten in dunne plakjes
- 3 el geraspte Parmezaanse kaas
Bereidingswijze:
- Verhit de olijfolie en fruit hierin de sjalot en basilicumsteeltjes 5 minuten op laag vuur. Voeg de passata toe en laat de tomatensaus 5 minuten zacht koken. Draai het vuur uit. Breng de saus op smaak met zout en peper.
- Verhit de oven voor op 180 °C. Mix de ricotta met het ei, het basilicumblad en wat zout en peper in een kom.
- Schep 3 eetlepels tomatensaus in een ovenschaal en spreid dun uit over de bodem. Beleg met lasagnebladen, de helft van het ricottamengsel en de helft van de ham. Schep er de helft van de overgebleven tomatensaus overheen en beleg met de helft van de plakjes tomaat. Beleg weer met lasagnevellen en maak nog zo’n laag. Eindig de lasagne met een laag tomatensaus en plakjes tomaat.
- Bestrooi de lasagne met de Parmezaanse kaas en bak 30-40 minuten in de oven. Lekker met een groene (rucola)salade.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.