Wat is een maaltijdsalade?
Een salade als maaltijd maakt nog geen maaltijdsalade. Daar komt toch net even iets meer bij kijken. Een goede maaltijdsalade bestaat uit meerdere onderdelen die allemaal bijdragen aan een voldaan en verzadigd gevoel.
- Een combinatie van verschillende bladsoorten: spinazie, rucola, veldsla, kool.
- Groenten: reepjes paprika, gegrilde courgette, plakjes radijs, gekookte bietjes, rauwe wortel. You name it.
- Eiwitten: tonijn, gerookte zalm, ei, garnalen, tofu, linzen, quinoa, kikkererwten, witte kaas of zelfs falafel.
- Je salade wordt nog lekkerder door er wat geroosterde zaden of noten aan toe te voegen. Denk aan: zonnebloempitten, walnoten of pijnboompitten.
- Fruit is ook een prima toevoeging. Voeg bijvoorbeeld eens geroosterde perzik, reepjes appel of granaatappelpitten toe.
- Last but not least: koolhydraten zoals aardappel, pasta, rijst, croutons.
Je salade is natuurlijk niet af zonder een dressing. Let je op de lijn, laat de mayonaise dan achterwege en vervang die door yoghurt.
Maaltijdsalade met broccoli en feta
Zoals je ziet zijn de mogelijkheden eindeloos en is er een maaltijdsalade voor iedereen. Ik koos deze keer voor een stevige maaltijdsalade op basis van rijst. Ik vul ’m verder met broccoli, tomaatjes, amandelen, verkruimelde fetakaas en een frisse dressing. Bij een salade zou je misschien niet in de eerste plaats denken aan broccoli. Ik laat je met dit recept zien dat dit juist goed kan! Probeer zelf maar en laat je verrassen door deze schaal groene heerlijkheid!


Maaltijdsalade met broccoli en feta
Ingrediënten
- 125 g rijst
- 400 g broccoliroosjes
- 2 el olijfolie extra vierge
- 40 g ongebrande amandelen
- 250 g snackmix tomaat verschillende kleuren
- 1 citroen goed schoongeboend
- 1 tl honing
- blaadjes van 1bosje platte peterselie
- 100 g feta verkruimeld
- olijfolie zelf toevoegen
- zout
- peper
Bereidingswijze:
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Laat de gare rijst afkoelen op een platte serveerschaal of bakplaat.
- Snijd intussen de broccoliroosjes in de lengte in drieën. Snijd dikkere roosjes in vieren. Verhit een (grill-)pan op middelhoog vuur. Schep de broccoli om met ca. 1 eetlepel olijfolie en gril (of bak) rondom in 6 minuten knapperig gaar en iets geschroeid. Bestrooi met zout.
- Rooster de amandelen een paar minuten in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Hak de amandelen grof. Snijd de tomaatjes in kwarten. Boen de citroen en snijd hem doormidden. Rasp van één citroenhelft de gele schil met een fijne rasp en pers daarna die helft ook uit. Snijd de andere helft in partjes.
- Klop een dressing van 2 eetlepels extra vierge olijfolie, 1 eetlepel van het uitgeperste citroensap en de honing. Breng op smaak met zout en peper.
- Hak de helft van de peterselie-blaadjes fijn en verkruimel de feta. Schep de peterselie samen met de citroenrasp, amandelen, tomaatjes, helft van de verkruimelde feta en 1 eetlepel dressing door de afgekoelde rijst in de schaal. Verdeel de broccoli erover. Garneer met de rest van de peterselie en de overige feta. Bedruppel met de resterende dressing en serveer met de partjes citroen.
- Recepten
- Dieetsoorten
- Diner
- Gezonde recepten
- Groente recepten
- Lunch recepten
- Maaltijdsalade recepten
- Salade recepten
- Snelle recepten
- Vegetarische recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.