Deze pannen moet je hebben
Een kleine anti-aanbakpan om een omelet in te bakken, een grote kookpan voor een enorme hoeveelheid spaghetti, een gietijzeren braadpan voor stoofpotten die uren op het vuur staan te pruttelen… In dit artikel vertel ik je welke pannen écht niet in je keuken mogen ontbreken.
Grote kookpan
Hoe groter hoe beter: een kookpan om vrijwel alles in te koken. Aardappelen en groenten, maar uiteraard ook pasta, noedels en rijst. Hier maak je royale hoeveelheden soep in. Dit is de pan waar je een stoommandje op plaatst of een speciaal vergiet in zet, zodat je makkelijk ingrediënten kunt afgieten. Dit soort kookpannen zijn onmisbaar in elke keuken.
Dutch oven / stoofpan / braadpan
Met een stoofpan, ook wel braadpan of Dutch oven genoemd, kun je de allerlekkerste stoofgerechten maken. Ik ben groot fan van de pannen van Combekk: dit zijn mega-robuuste exemplaren van gerecycled gietijzer. Door de anti-aanbaklaag van emaille blijven de ingrediënten niet aan de bodem plakken. De pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen en er zijn allerlei soorten: van groot tot klein, met of zonder deksel. Je shopt ze onder andere bij De Bijenkorf.
Klein steelpannetje
Een steelpan is ideaal om eieren in de keuken, saus in te bereiden, havermoutpap in te maken of kleinere hoeveelheden soep in op wat te warmen. Tip: kies een pannetje met een schenktuit, die komt vaker van pas dan je denkt!
Koekenpan met anti-aanbaklaag
Dikke kans dat je deze pan het vaakst zult gebruiken. Investeer dan ook in een stevig exemplaar met een wat dikkere bodem en een goede kwaliteit anti-aanbaklaag. Eventueel koop je ‘m in twee maten: 24 centimeter is prima voor gebakken eitjes, 28 cm is bijvoorbeeld handig voor meerdere biefstukken.
RVS koekenpan die in de oven mag
Een roestvrijstalen koekenpan is fantastisch, want de pan kan hoge temperaturen bereiken, waardoor hij uitermate geschikt is voor afdichten, aanbraden en grillen. De koekenpan mag ook in de oven: ideaal om een gerecht af te maken. Deze DeBuyer Mineral B Element koekenpan is mijn favoriet.
Hapjespan
Een hapjespan is niet essentieel, maar wel erg handig om erbij te hebben. Een koekenpan maar met een veel hogere rand, en daarom top voor risotto, stoofvlees, shakshuka of roerbakgerechten. Probeer er eentje te vinden met een deksel erbij, zoals deze hapjespan.
Wok
Een wok hoeft niet duur te zijn; de Aziatische toko heeft soms de beste staan voor niet al te veel geld. Kijk vooral naar het materiaal en de stevigheid. Een wok heeft meestal behoorlijk wat te verduren dus een goed exemplaar is fijn!
Grillpan
Ben je gezegend met een grillplaat of contactgrill, dan kun je deze achterwege laten. Maar toch is een losse grillpan met een stevige bodem heel fijn, voor gegrilde groenten, vis of vlees.