Lauwwarme aardappelsalade met asperges en ei

55 minuten

Ben jij klaar voor de lekkerste aardappelsalade ooit? Let dan goed op, want dit is een onwijs lekker recept. Ik gebruik de meest lekkere seizoensgroente ever: de witte asperge. Hurry! Ren snel naar de markt, lokale boer of supermarkt, want je kunt ze maar voor een korte periode bemachtigen.

Lauwwarme aardappelsalade met witte asperges

Vol en overdadig. Deze aardappelsalade met asperges is om je vingers bij af te likken. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Bij een traditionele maaltijd met witte asperges hoort naar mijn mening ei. Ik ben dol op deze combinatie. Omdat deze twee enorm goed samen gaan met gekookte aardappelen, vond ik het tijd voor een vernieuwde aardappelsalade. Ik voeg onder andere kropsla toe, dat geeft de salade een lekkere bite. De bieslook en de kappertjes geven de aardappelsalade net wat meer pit en het zuurtje van de kwark maakt het in geheel fris. Eet het lauwwarm en je zult verbluft zijn van het resultaat.

Aardappelsalade bewaren

Heb je nog wat van de salade over? Dat kan haast niet, want daar is het te lekker voor… Maar stel je hebt wat over, dan kun je het best nog twee dagen in de koelkast bewaren. Wil je de salade later serveren? Haal het dan ruim van te voren uit de koeling, want op kamertemperatuur is de aardappelsalade nog lekkerder.

Witte asperges

Deze keer gebruik ik witte asperges voor de aardappelsalade. Witte asperges zijn mijn favoriet. Ze worden ook wel het ‘witte goud’ genoemd. Terecht, want de witte asperge is ongelooflijk lekker. De witte asperge groeit ondergronds en wordt geoogst voordat deze het daglicht ziet. Hierdoor behoudt het de witte kleur. De smaak van de witte asperge is bovendien geweldig: lichtzoet, sappig en boterzacht. Als je witte asperges goed bereid, smelten ze bijna weg in je mond. Daarnaast zijn ze rijk aan voedingsstoffen. 

Het seizoen van de witte asperge is jammer genoeg relatief kort. Je kunt ze meestal van april tot juni krijgen. Het lekkerste vind ik ze vers van het land. Daarom rijd ik maar al te graag langs de Lindenhoff, de lokale boer of de plaatselijke markt. Je kunt ze natuurlijk ook halen bij de groenteboer of in de supermarkt. Bij het kopen van de witte asperges, is het belangrijk om goed te letten op de versheid. Kies voor stevige stengels met gesloten topjes en vermijd uitgedroogde of verkleurde exemplaren.

Het bereiden van witte asperges is niet zo moeilijk als het lijkt. Het is van belang dat je de harde uiteinden eraf snijdt, de steeltjes schilt en van de topjes afblijft. Daarna kun je ze koken, stomen, grillen of roosteren totdat ze zacht en mals zijn. Rauw kun je ze namelijk niet eten. De schillen en harde uiteinden gebruik je natuurlijk voor een heerlijke aspergesoep

aardappelsalade met asperges

 

aardappelsalade met asperges

Lauwwarme aardappelsalade met witte asperge, kropsla, ei en bieslook recept

4.08 van 27 stemmen
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 portie(s)

Ingrediënten
 

Ingrediënten

  • 750 gr vastkokende aardappels
  • 750 gr witte asperges
  • 1 kropsla
  • 4 eieren
  • 100 gr kappertjes
  • 1 bosje bieslook
  • 1/2 bosje peterselie
  • 350 gr volle kwark
  • 1 el mosterd
  • Peper en zout

Instructies
 

Instructies

  • Was de aardappels en snijd ze in blokjes van ongeveer 3 bij 3 cm. Kook ze in gezouten water tot ze beetgaar zijn, giet ze dan af, besprenkel met een beetje olijfolie en houd warm in de pan.
  • Schil de asperges, snijd de houterige onderkantjes er vanaf en kook ze beetgaar in gezouten water. Snijd ze daarna in ongeveer even grote stukken als de aardappel.
  • Kook de eieren 8 minuten, laat ze goed schrikken en pel ze.
  • Pluk de bladeren van de kropsla los, was ze in ruim (koud) water en droog ze goed. Scheur de bladeren in grove stukken.
  • Meng de kwark met mosterd en breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de bieslook en peterselie fijn. Halveer de eieren.
  • Meng in een grote kom de aardappels, asperge en kropsla en hussel de kwark, kruiden en kappertjes erdoor. Garneer met gehalveerde gekookte eieren.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.