Panna cotta
Dit zoete Italiaanse nagerecht is by far één van mijn favoriete dessertgerechten. Het wordt gemaakt van gekookte room in combinatie met melk, suiker en gelatine. Het is eenvoudig om te maken en je kunt er ontzettend goed mee variëren. Vandaag maken we dit zalige toetje met de smaak van latte macchiato. Koffieliefhebbers: opgelet dus!
Dol op panna cotta? Proef dan ook eens deze romige pannacotta met aardbeien.
Latte macchiato panna cotta
Een latte macchiato is een Italiaanse koffie van melkschuim en sterke espresso. Het is een sterke koffie met een zachte, zoete nasmaak door het melkschuim. De letterlijk vertaling van deze koffie is ‘gevlekte melk’, en dat is terug te zien in het glas. Allereerst schuim je de melk op, en vervolgens voeg je de koffie toe. Dit zorgt voor prachtige laagjes, en de ‘gevlekte’ melk.
Voor deze verrukkelijk latte macchiato panna cotta gaan we aan de slag met twee lagen. De eerste laag bestaat uit een wiebelende sterke koffiejelly, en daar bovenop komt een romig laag van gecondenseerde melk. Net een echte latte macchiato, maar toch net even anders!
Tip: serveer dit delicieuze dessert in deze prachtige glazen van HAY.

Latte macchiato panna cotta met roomboterbabbelaars
Ingrediënten
- 7 blaadjes witte gelatine
- 75 g fijne kristalsuiker
- 400 ml sterke hete koffie
- 400 ml volle melk
- 1 blikje gecondenseerde melk van 397 ml
- 4 roomboterbabbelaars Werther’s Originals

Bereidingswijze:
- Laat 3 blaadjes gelatine 5 minuten weken in een kom met koud water. Los 50 gram fijne kristalsuiker op in 250 ml hete koffie (de rest van de koffie mag koud worden). Knijp de blaadjes gelatine uit en los ze op in de koffie. Verdeel het koffiemengsel over 6 mooie glazen en laat 2 uur in de koelkast opstijven.
- Verwarm de volle melk en gecondenseerde melk samen in een steelpan tot het melkmengsel bijna kookt. Laat afkoelen terwijl je de overige 4 blaadjes gelatine 5 minuten laat weken in een kom met koud water. Knijp de gelatine uit, los op in het melkmengsel en laat het geheel verder afkoelen tot het lauwwarm is.
- Verdeel het melkmengsel over de koffiejelly in de glazen. Laat ten minste 3 uur opstijven in de koelkast.
- Kook intussen de rest van de koffie met de rest van de suiker in 5-10 minuten in tot een siroop. Laat afkoelen.
- Breek de roomboterbabbelaars in een vijzel of met een deegroller in onregelmatige stukjes.
- Haal de glazen uit de koelkast, lepel er wat koffiesiroop overheen en bestrooi met de stukjes roomboterbabbelaar.


Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.