Op zoek naar een smaakvol gerecht, waardoor je hele keuken lekker ruikt? Maak dan deze lamsragù met aardappelpuree.
Ragù
Ragù is de naam voor een dikke, hartige saus met gehakt, en in dit geval lamsgehakt. Dit Italiaanse gerecht wordt nog al eens verward met bolognese, maar waar in bolognese tomaten nodig zijn, kan in ragù alles zitten. De naam ragù is afkomstig van het Franse werkwoord ragoûter dat iets als smaak geven betekent. En dat doet deze lamsragù zeker!
Met zo’n prachtige brandweerrode braadpan van Le Creuset kan het haast niet fout gaan.
De perfecte lamsragù
De basis van ragù maak je met ui, bleekselderij en wortel. Deze basis wordt ook wel soffritto genoemd. Je zet dit mengsel laag op, zodat alle smaken goed blijven hangen. Vervolgens voeg je het vlees en de overige smaakmakers toe. Wat zal je keuken heerlijk ruiken nu!
Terwijl de lamsragù langzaam stooft, kun je de aardappelpuree maken. Je hebt misschien je eigen favoriete recept al, maar bekijk ook eens mijn recept voor aardappel-knolselderijpuree. Of gooi het eens over een compleet andere boeg met deze pastinaakpuree.

Lamsragù met aardappelpuree
Ingrediënten
- 1 el zonnebloemolie
- 125 g spekblokjes
- 1 ui gesnipperd
- 2 stengels bleekselderij in boogjes
- 1 winterpeen fijngesneden
- 2 tenen knoflook geperst
- 600 g lamsgehakt
- zout en peper
- 150 ml rode wijn
- 2 takjes rozemarijn gekneusd met een stamper
- 500 ml passata
- 1 tl suiker
- Parmezaanse kaas
- 4 takjes peterselie geplukt
- Aardappelpuree voor erbij
Bereidingswijze:
- Verhit de zonnebloemolie in een koeken- of braadpan. Bak de spekblokjes 5 minuten uit. Voeg de ui, bleekselderij en winterpeen toe en bak 5 minuten. Schep de knoflook erdoor en bak 1 minuut mee.
- Voeg het lamsgehakt toe, bestrooi met zout en peper en rul het gehakt snel bruin. Giet de rode wijn erbij, voeg de takjes rozemarijn toe en laat op hoog vuur enkele minuten inkoken. Giet dan de passata erbij, roer de suiker erdoor en laat 10 minuten pruttelen.
- Maak of verwarm de aardappelpuree.
- Verdeel de aardappelpuree over kommen of borden, schep de saus erover en bestrooi met Parmezaanse kaas en peterselie.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.