Neem nu dit kokos-karamelijs. Om dit te maken begin je eerst met het maken van een dulce de leche. In plaats van gewone gecondenseerde melk gebruik je hiervoor kokos gecondenseerde melk. Dit kun je in de supermarkt kopen. Het staat meestal bij de koffiemelk of soms bij de kokosmelk.
Kokos dulce de leche
Dulce de leche maken is niet ingewikkeld maar zorg wel dat het blikje tijdens het koken continue onder water staat. Dat is eigenlijk de belangrijkste taak die je hebt om dit tot een goed einde te brengen. Na een paar uur zal je blikje aan de binnenkant een heerlijke kokos-karamel bevatten. Dat kun je natuurlijk niet checken maar geloof me, het is gebeurd!
Custard
Vervolgens begin je met stap 2 van dit heerlijke recept. Hiervoor maak je een custard met de kokosmelk. Let op dat je de hete kokosmelk niet in een keer bij je eiermengsel giet, want dan krijg je een omelet. Dat is niet wat je wilt. Doe dit dus geleidelijk en al roerende.
Mangoschillen
Mangoschillen maken dit kokos-karamelijs tot iets aparts. Normaal gesproken gooi je de mangoschillen natuurlijk weg, maar probeer zeker eens om er zoetzure mangoschillen van te maken. Je zult verbaasd zijn hoe lekker het is! En heel makkelijk om te maken ook. Belangrijk is dat je de mango eerst goed wast.
Snij de schillen dan zo dun mogelijk van de mango en snijd deze vervolgens in flinterdunne reepjes. Dit bereid je met de extra ingredienten in een pannetje en laat goed koelen voor je het toevoegt aan je kokos-karamel ijs.
Kokos-karamelijs met zoet-zure mangoschillen
Het resultaat is een heerlijk ijs met de zoete smaak van de mango, de romige kokos-karamel en natuurlijk als zoet-zuur accentje de mangoschillen!

Kokos-karamelijs & zoetzure mangoschillen
Ingrediënten
- 200 gr gecondenseerde kokosmelk
- 400 gr kokosmelk
- 4 eidooiers
- 1/2 tl zout
- 1 rijpe mango
- 3 limoenen
- 8 kardemompeulen
- 100 gr suiker
- 5-6 tbsp gepofte rijst of andere granen
Bereidingswijze:
- Zet het dichte blikje gecondenseerde (kokos)melk in een pan met ruim water en laat dit 2,5 uur zachtjes koken. Zorg dat het blikje continu onder water staat.
- Laat het blikje 30 minuten afkoelen in de koelkast en open het voorzichtig. De inhoud is nu (kokos)karamel geworden.
- Verwarm de kokosmelk in een pannetje tot het kookpunt. Meng intussen de eidooiers met de kokoskaramel en het zout in een schaal en klop goed door.
- Schenk de warme kokosmelk al roerende op de eidooiermassa en roer goed door.
- Giet de custard die nu is ontstaan terug in de pan. Verwarm op laag vuur en blijf goed roeren tot de custard dikker begint te worden. Om te controleren of het goed is, doop je een spatel in de custard en trek je er met je vinger een streep doorheen: als de custard niet meer uitloopt, is hij goed. Laat het mengsel afkoelen in de koelkast en draai het vervolgens tot ijs in de ijsmachine. Zet het ijs tot gebruik in de vriezer.
- Was en schil de mango en snijd de schillen in flinterdunne reepjes. Rasp de schil van 1 limoen en pers alle limoenen uit. Kneus de kardemompeulen. Doe het limoensap met de suiker, kardemompeulen en mangoschillen in een pan en kook 1-2 minuten. Voeg de limoenrasp toe en laat het mengsel afkoelen in de koelkast.
- Snijd het vruchtvlees van de mango in gelijke blokjes.
- Serveer het ijs met de blokjes mango, de zoetzure mangoschillen en wat gepofte rijst of andere gepofte granen.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.