Knafeh: een zoete Midden-Oosterse delicatesse

Knafeh, ook wel kanafeh, künefe of kanafe genoemd, is een zoete Midden-Oosterse delicatesse. Dit gebak bestaat uit zoet, boterig gebakken deeg – dat kadayif of kaitafi wordt genoemd. Dit plakkerige deeg wordt gevuld met verse kaas en vervolgens overgoten met veel, héél veel zoete siroop en bestrooid met pistachenoten. Wat een heerlijkheid!

Je eet deze zoete Midden-Oosterse delicatesse dus in één van die landen, maar het is natuurlijk momenteel niet mogelijk om daar zomaar heen te reizen. Gelukkig is er ook een bedrijf in Amsterdam dat kanafeh maakt: Knäfeh Amsterdam. Via hun Instagram-pagina of website kun je de heerlijkheid bestellen en laten bezorgen in Amsterdam en Amstelveen. Daarnaast touren ze regelmatig door Nederland, bijvoorbeeld in Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Haarlem. Houd hun socials dan ook in de gaten waar ze binnenkort heen gaan! Onderaan deze pagina bekijk je hun Instagram-post.

Het mooie is dat je de delicatesse bij hen kunt bestellen om meteen op te eten, maar je hebt ook mogelijkheid om het in je koelkast of vriezer te bewaren en het in de oven af te bakken wanneer jij dat wil. Dan weet je zeker dat je hem heet, knapperig en kazig eet!

knafeh amsterdam2
©️ Knafeh Amsterdam

Kataifi deeg in knafeh

Je vindt knafeh in landen als Turkije, Libanon, Griekenland en Armenië. Misschien herken je dit bijzondere filodeeg wel van een ander bekend dessert: kataifi, het bekende Griekse toetje gemaakt van kataifi-deeg. Het geeft prachtige, flinterdunne krokante deegsliertjes. Je vindt kataifi in Griekse of Turkse speciaalzaken, bij groothandels als HANOS en online in gespecialiseerde webshops.

De kaas in knafeh

Wellicht zul je denken: kaas? In een dessert? Jazeker, verse kaas past perfect in dit zoete gebak. Je kunt het met hele verse mozzarella of ricotta maken, maar in het Midden-Oosten wordt vaak gebruik gemaakt van kajmak (of kaymak), een romig zuivelproduct, vergelijkbaar met zure room. Deze superzachte verse kaas wordt gemaakt van de melk van waterbuffels of koeien. Het is een flink proces om deze kaas perfect te krijgen; het eindresultaat is een dikke, romige consistentie met een rijke en lichtzure smaak. Ook bevat kajmak een hoog percentage vet, wat voor de romigheid zorgt.

De grootste künefe ooit gemaakt

In 2017 was er een wereldrecord in Antiochië, de hoofdstad van de Turkse provincie Hatay. Daar werd de grootste künefe ooit gemaakt! Het gebak was 78 meter lang en woog maar liefst 1,5 kilo! Het vorige wereldrecord was een knafeh van wel 75 meter lang en 1,35 kilogram. Dit was in 2009, in de Palestijnse stad Nablus.

https://www.instagram.com/p/CC3A44THyc1 

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.