De magie van deze kiprollade zit ‘m in de balans van smaken: de zoetheid van de pruimen, het zout van de Prosciutto en olijven, en de subtiele aardse tonen van salie. Het gebruik van kippenvel houdt het geheel sappig en zorgt voor een knapperige buitenkant. En laten we eerlijk zijn, alles wat in Prosciutto wordt gerold, krijgt meteen een geweldige upgrade!
Wist je dat?
De rollade eigenlijk een old-school uitvinding is? In Italië, waar anders? Kwam iemand ooit op het geniale idee om vlees op te rollen met een vulling om het sappiger en feestelijker te maken. Grazie mille! Het leuke is dat je een rollade kunt vullen met bijna alles wat je lekker vindt. Maar voor dit recept gaan we full Mediterrane vibes. Omdat, laten we eerlijk zijn, alles met Prosciutto meteen 300% lekkerder wordt.
De vulling…
Laten we even stilstaan bij wat er in deze kiprollade gaat. Gedroogde pruimen zorgen voor een subtiele zoete touch, terwijl pistachenoten dat onverwachte crunchy element toevoegen. Olijven? Die geven een klein ziltig accent, als een knipoog naar de Italiaanse kust. En dan de salie… Wat een underrated kruid is dat toch. Probeer trouwens eens een blaadje krokant te bakken. Echt, je gaat nooit meer zonder willen.
Wat moeten we toch zonder saus?
Dit is geen gewone jus, mensen. Dit is een glanzende, zoete, hartige pruimensaus waar je gewoon blij van wordt. Het geheim? Een schep pruimenjam, een beetje bouillon, en een klontje boter aan het eind. Die boter zorgt ervoor dat de saus een luxe, zijdezachte textuur krijgt. Echt, als je dit eenmaal hebt geproefd, wil je nooit meer iets anders.

Een paar tips voor een super rollade!
Hier een paar slimme hacks zodat je de ster van je eigen diner wordt:
- Vraag hulp aan je slager. Laat die kip mooi uitbenen en het vel lossnijden. Scheelt je een hoop gedoe en maakt het eindresultaat alleen maar beter.
- Maak vooruitgang. De kiprollade kun je een dag van tevoren klaarmaken. Gewoon strak inpakken in de koelkast, en op de dag zelf hoef je alleen maar te bakken en de oven zijn werk te laten doen.
- Vleesthermometer = je redder in de keuken. Zo weet je zeker dat je kip perfect gaar is, zonder dat hij uitdroogt. 75 graden is waar je wilt zijn.
Het oog wil ook wat…
We eten met onze ogen, toch? Zorg dus dat je rollade er net zo goed uitziet als hij smaakt. Snijd hem in dikke plakken en drapeer die kunstig op een groot bord. Leg de goudbruine krieltjes en zoete bospeentjes eromheen, giet een beetje saus over de kip en garneer met krokant gebakken salieblaadjes.
Deze kiprollade is een feestje om te maken en te eten. Dus nodig je lievelingsmensen uit, zet de tafel vol, en laat het diner beginnen.
Buon appetito!

Kiprollade
Benodigdheden
- keukentouw
- 1 ruime koekenpan
- 1 Ovenschaal
- Vleesthermometer optioneel
Ingrediënten
- 1 hele uitgebeende kip, van ca 1,5 kg vraag de slager de poten er af te halen en het karkas te verwijderen. Laat ook het vel lossnijden. De poten en het karkas kun je gebruiken voor een bouillon. Het vel en het kippenvlees heb je nodig voor dit recept.
- 75 gr gedroogde pruimen, zonder pit
- 95 gr pistachenoten
- 30 gr groene olijven
- 4 takjes salie
- 6 plakken Prosciutto
- 50 gr boter
- 300 gr krieltjes
- 300 gr bospeentjes
- 2 el olijfolie
- 5 el pruimenjam
- 200 ml kippenbouillon
- Peper en zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte of 180 graden hetelucht.
- Hak de gedroogde pruimen, pistachenoten, olijven en 3 salieblaadjes fijn.
- Leg drie plakken prosciutto op een snijplank en laat ze 1,5 cm met elkaar overlappen. Verdeel daar het kippenvlees over zorgt dat ongeveer overal even veel kip ligt. Leg daar weer drie plakken prosciutto op en laten ze wederom overlappen. Verdeel het pruimen mengsel erover en rol aan langs de korte kant op. Leg op het kippenvel en snij kippenvel zo af dat het precies past. Rol het kippenvel om de rollade heen en bindt met bind touw op verschillende plekken vast zodat de rollade stevig blijft.
- Maak de groenten schoon: borstel de krieltjes goed schoon onder stromend water en halveer ze. Schil de bospeentjes, snijd het loof kort en halveer dikke wortels. Meng de krieltjes en bospeentjes in een kom met 2 eetlepels olijfolie, peper en zout.
- Verhit de boter in een grote koekenpan en bak de rollade in ca 5 minuten rondom goudbruin. Leg de rollade in het midden van een ovenschaal en verdeel de krieltjes en bospeentjes eromheen. Gaar in de oven tot de kip een kerntemperatuur van 75 graden heeft bereikt en de groenten goudbruin en zacht zijn, ongeveer 35-45 minuten.
- Maak intussen de saus. Doe de pruimenjam en kippenbouillon in een steelpannetje en verwarm dit op laag vuur. Laat het zachtjes pruttelen tot de saus iets is ingedikt, ca 7 minuten. Roer in een kommetje de maizena los met wat water tot een papje en roer door de saus, kook nog 2-3 minuten op laag vuur door. Voeg een klontje boter (ca 25 gram) toe en roer door de saus tot deze mooi glanst
- Verhit een klontje boter in een kleine pan en bak de overgebleven salieblaadjes krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Haal de rollade uit de oven en laat 10 minuten rusten. Verwijder het keukentouw en snijd de rollade in plakken. Serveer met de groenten uit de ovenschaal, de pruimensaus en garneer met de krokant gebakken salie.
- Tip: om te checken of het vlees gaar is prik je er met een vork in – wanneer het vocht transparant is wat er uit komt is de kip gaar. Maak stap 2 en 3 alvast van tevoren, leg de kiprollade opgebonden in de koelkast.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.