Kippendijen met abrikozen en rijst uit de oven: een makkelijk en vooral zalig recept. Met als verassingselement… abrikozen!
Kippendijen uit de oven: ik ben er dol op!
Voor dit gerecht bereid je eerst kort wat dingen voor. Je kookt de rijst, en bakt de kippendijen kort goudbruin aan. De kip is dan nog niet gaar, maar dat geeft niet – die gaart later verder in de oven. En vergeet de saus niet te maken!
Als alles voorbereid is, leg je de rijst in de ovenschaal, met daar bovenop de kippendijen en de abrikozen. Als laatste giet je de saus eroverheen, en is het wachten geblazen. Kun je ondertussen wat leuks gaan doen, terwijl de oven het werk doet en je keuken langzaam goddelijk begint te ruiken. Win-win!
Ook lekker: ovenschotel met kip, pruimen en Chinese kool.
Abrikozen voor een zoete touch
Gedroogde abrikozen zijn lekker zacht en heerlijk zoet van smaak. Vers kun je ze zo uit de hand eten, maar ook uit een potje of blikje zijn ze verrukkelijk. Deze gedroogde schatjes passen perfect bij kip, en doen het goed in stoofgerechten. Een voortreffelijke match met de kippendijen uit de oven.

Kippendijen met abrikozen en rijst uit de oven
Ingrediënten
- 300 g witte rijst
- 2 el olijfolie
- 4 kippendijfilets
- zout en zwarte peper
- 3 sjalotjes fijngesnipperd
- ½ tl tijm
- ½ bosje peterselie blad fijngehakt
- 25 g amandelschaafsel
- 1 pot abrikozen op water van 350 g uitgelekt, gehalveerd en het sap bewaard
- 1 kippenbouillonblokje
Bereidingswijze:
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op het pak gaar. Giet af en stort in een ovenschaal.
- Verhit intussen 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan. Bestrooi de kip met zout en peper en bak in ca. 5 minuten rondom bruin in de hete olie. (Ze zijn dan nog niet gaar.) Leg zo lang op een plank of bord. Giet 1 eetlepel olijfolie in de koekenpan en fruit hierin de sjalot 5 minuten op middelhoog vuur lichtbruin. Roer de sjalot met de tijm, de peterselie en het amandelschaafsel door de gare rijst. Voeg naar smaak zout en peper toe.
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat de koekenpan op het vuur staan. Leg de abrikozen met de bolle kant naar boven in de koekenpan. Bak ze enkele minuten. Los intussen het kippenbouillonblokje op in 125 ml kokend water. Giet deze met het sap uit de pot abrikozen in de koekenpan, breng aan de kook en laat 5 minuten inkoken. Nestel de kipdijfilets in de rijst. Schep de abrikozen uit de koekenpan en nestel ze rondom de kip in de rijst. Giet de saus uit de pan op de kip en rijst. Bak het geheel 20 minuten in de oven, of tot de kip gaar is. Lekker met sugarsnaps of andere groente naar keuze.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.