Kip ballotine met parmaham en abrikoos

Kip ballotine

Ik sla de kipdij vaak eerst iets platter met een deegroller (of als je die niet hebt, dan lukt dit ook met een zware koekenpan) zodat het vullen wat makkelijker gaat. Dek de kip wel eerst even af met plastic folie natuurlijk!

Rollen van de kip

Een ballotine is als het ware niet meer of minder dan een rolletje van kip. Ik vul het dit keer heel eenvoudig met gedroogde abrikozen en omwikkel de rolletjes met lekkere parmaham. De parmaham kun je eventueel ook vervangen door bijvoorbeeld ontbijtspek. De vulling kun je nog wat opleuken door er behalve de abrikozen bijvoorbeeld wat gehakte pistachenootjes door te doen en wat stukjes olijf.

De vulling voor de kip ballotine kun je eigenlijk naar eigen wens geheel maken zoals je zelf wilt. Het enige waar je goed rekening mee moet houden is dat je de vulling nog wel in de kip moet kunnen rollen.

De ballotine strak oprollen

Na het vullen van de kip is het zaak om dit zo strak mogelijk op te rollen. Vervolgens verpak je dit in plastic folie en je koelt dit voor een uur. Overigens kun je dit dus ook al eerder klaarmaken zodat je tijdens het kerstdiner alleen nog maar de kip hoeft te garen.

De kip ballotine is heerlijk om te serveren met bijvoorbeeld de aardappelgratin of de knolselderijpuree.

kip ballotine

kip ballotine
Totale tijd1 uur 10 minuten

Kip ballotine met parmaham en abrikoos

4.42 van 85 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 portie(s)
  • 8 kippendijen zonder bot
  • 8 plakken parmaham
  • 150 gr gedroogde abrikoos in stukjes gesneden
  • 16 zilveruitjes gehalveerd
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 10 kastanjechampignons halve plakjes
  • 10 gr gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 300 gr spinazie
  • 150 ml witte wijn
  • 300 ml kippenbouillon
  • 2 el creme fraiche
  • 1 el fijngesneden dragon
  • peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Leg de kippendijen uit en leg op elk stuk 2 abrikozen. Rol de kippendij om de abrikozen en doe er een plak parmaham omheen. Pak elke ballotine stevig in plastic folie. Probeer hier nette cilinders van te maken. Leg een uur in de koelkast te rusten.
  • Week het gedroogde eekhoorntjesbrood 20 minuten in warm water Giet af maar bewaar zowel het water als de paddestoelen. Snij het eekhoorntjesbrood fijn.
  • Verhit een beetje olie in een grote pan. Haal de ballotines uit het folie en bak rondom bruin en knapperig. haal uit de pan en zet apart.
  • Bak in dezelfde pan de zilveruitjes lichtbruin, voeg knoflook en champignons toe en bak een paar minuutjes aan. Blus af met de witte wijn.
  • Laat de wijn reduceren tot een derde, doe de ballotines terug in de pan en voeg kippenbouillon, vocht van het eekhoorntjesbrood en de rest van de abrikoos (in reepjes gesneden) toe
  • Laat met het deksel op de pan ongeveer 20 minuten koken, haal dan het deksel eraf en laat nog 20 minuten op laag vuur pruttelen.
  • Haal de kip uit de pan als die gaar is. Roer dan de spinazie en creme fraiche door de saus, breng op smaak met peper en zout.
  • Doe de kip terug in de pan, garneer met gesneden dragon en serveer direct.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.42 from 85 votes (84 ratings without comment)