Aardappel-knolselderijpuree
Vandaag een recept wat alvast heel geschikt is als bijgerecht voor de feestdagen. Een heerlijk romige puree met als verrassing de knolselderij met een krokant laagje van geraspte kaas.
Er is iets heel vertrouwds aan aardappelpuree. Wie is er niet mee opgegroeid? Hoewel je aardappels natuurlijk ook prima gebakken of gekookt kunt eten, is er iets speciaals aan een heerlijke romige aardappelpuree.
In dit geval maakte ik een aardappel-knolselderijpuree en gebruikte de pureeestamper van de Braun MultiQuick 9 (type MQ 9195XLI) om er een lekkere puree van te maken. Deze ging vervolgens nog in de oven met een laagje geraspte kaas erover, want niks maakt een aardappel-knolselderijpuree zo goed af als een knapperig laagje gegrilde kaas!
Romige puree
Wat maakt (of breekt) nou een echt lekkere puree? Daar zijn de meningen verdeeld over. Ik hou van een romige puree maar wil ook niet een heel pakje boter erdoor doen, zoals in sommige Franse recepten. Ook lekker trouwens maar dat heeft dit recept niet nodig.
De knolselderij zorgt al voor extra smaak en ik doe er vervolgens ongeveer 50 gram boter door. Wil je meer dan kan dat natuurlijk altijd.
De aardappel-knolselderijpuree is trouwens ook makkelijk plantaardig te maken. In dat geval vervang je de boter voor een plantaardige boter en de melk door een plantaardige melk.
Hazelnoten
Als je de kaas onder de gril zet let dan wel op dat de hazelnoten sneller gaan dan de kaas. Handig om die dus te verstoppen onder een laagje kaas om te voorkomen dat die te bruin worden.
De aardappel-knolselderijpuree kun je trouwens ook goed gebruiken als dakje bij deze jachtschotel.

Aardappel-knolselderijpuree
Ingrediënten
- 400 gr kruimige aardappel, schoongemaakt en in stukken
- 400 gr knolselderij, schoongemaakt en in stukken
- 50 gr roomboter + eventueel extra
- 100 ml melk + eventueel extra
- 100 gr stuk oude kaas
- 50 gr hazelnoten, gehakt
- peper en zout
Instructies
- Doe de aardappel en de knolselderij in een ruime pan en vul met water.
- Breng aan de kook en kook tot het goed gaar is. Ongeveer 20-30 minuten, afhankelijk van het formaat van de stukken.
- Laat even goed uitdampen. Verwarm de oven voor op 200˚C
- Hak de hazelnoten grof in de kleine hakmolen van de Braun MultiQuick. Gebruik voor het beste resultaat de Pulse functie van het apparaat.
- Doe hetzelfde met de oude kaas, maar hak deze wel fijner dan de hazelnoten op de snelste stand van het apparaat in de hakmolen.
- Pureer de aardappel en de knolselderij met de boter en de melk tot een romige puree, met behulp van de pureervoet van Braun MultiQuick.
- Doe dit over in een ovenschaal en bestrooi met de hazelnoten en vervolgens met de geraspte kaas.
- Zet in de oven voor ongeveer 20 minuten of tot goudbruin.