De lekkerste kerststol bak je zelf!
Een kerststol zelf bakken kost je wel wat meer tijd dan er eentje halen. Maar het is leuk om te doen en perfect voor een regenachtige zondag bijvoorbeeld. De kans dat we een witte kerst krijgen lijkt me niet zo groot, dus je kunt deze kerststol ook nog bakken op het moment dat je wakker wordt op eerste kerstdag. Als de regen met bakken uit de lucht komt is dit een perfect klusje voor tussendoor.
Kneden, kneden en kneden
De kunst van een goede kerststol zit hem in het goed kneden van het deeg. En niet denken na 5 minuten ‘ik ben er klaar mee’. Je kunt er ook prima een machine voor gebruiken, maar check wel echt of het deeg goed gekneed is want niet elke keukenmachine is hier even goed in.
Volg verder gewoon de stappen in het recept en het kan bijna niet fout gaan. (tenzij je dus te ongeduldig bent…)
Check hier alle kerstrecepten.

Kerststol bakken – lekker homemade!
Ingrediënten
- 375 gr bloem
- 160 ml volle melk lauwwarm
- 10 gr gist
- 70 gr lichtbruine basterdsuiker
- 7 gr zout
- 1 ei losgeklopt
- 1 tl koekkruiden
- 80 gr boter op kamertemperatuur
Vulling
- 125 gr rozijnen
- 125 gr gedroogde cranberries
- 50 gr gedroogde abrikozen in fijne stukjes
- 50 gr hazelnoten blanke gehakt
- 50 gr amandelen blanke gehakt
- 2 el sinaasappelrasp
- 300 gr amandelspijs
- 1/2 ei
Bereidingswijze:
- Begin met het wellen van de vruchten. Doe de rozijnen, cranberries en gedroogde abrikozen bij elkaar in een kom. Voeg hier lauwwarm water aan toe en laat het 15 minuten wellen.
- Giet af en laat goed uitlekken. Spreid de vruchten uit op keukenpapier en laat het drogen aan de lucht voor een aantal uur. Het helpt ook als je de bovenkant goed dept met keukenpapier. Zodra het droog is voeg je het toe aan de gehakte noten.
- Om het deeg te maken voeg je alle ingrediënten behalve de boter toe aan de kom van een mixer. Mix het deeg voor ongeveer 8 minuten of tot je een stevig deeg hebt.
- Voeg nu de boter toe, klontje voor klontje, tot het helemaal gemengd is. Laat de machine kneden tot je een soepel deeg hebt waarvan je een vliesje kunt trekken.
- Laat het deeg 15 minuten staan. Voeg nu de noten en vruchten toe en kneed dit door het deeg heen. Dit is best een tikkie lastig omdat je veel vulling hebt, maar het komt goed. Even doorzetten.
Eerste keer rijzen
- Neem een grote kom en vet deze in met wat olie. Leg de bal deeg in de kom en draai hem even om zodat alle kanten met olie zijn bedekt. Dek af met een schone theedoek en laat op kamertemperatuur rijzen voor 60 minuten.
- Ondertussen bereid je de spijsvulling voor. Hiervoor meng je het spijs met het halve ei en de sinaasappelrasp. Kneed het goed door en rol dit nu uit tot een rol die straks in je kerststol komt.
Vormen en tweede keer rijzen
- Stort het deeg uit op een aanrecht wat licht is ingesmeerd met olie. Druk de lucht eruit en bol het deeg op. Laat dit nu 20 minuten rusten.
- Vervolgens rol je het deeg uit tot een ovale lap van ongeveer 2 cm dik. Zorg dat de randen aan de boven- en onderkant wat dikker zijn.
- Leg de amandelspijsrol in het midden van het deeg en vouw de bovenkant eroverheen. Zorg dat de bovenkant overlapt met de onderkant. Gebruik de palm van je hand om het deeg naast de amandelspijs wat aan te drukken.
- Draai nu de stol om zodat de onderkant de bovenkant wordt en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier. Dek weer af met een theedoek of folie en laat dit nogmaals 45 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Na het rijzen zet je de kerststol in de oven. Eerst voor 20 minuten op 180˚C. Verlaag de temperatuur dan tot 160˚C en bak nog eens 15 tot 20 minuten of tot de kerststol goudbruin is en gaar.
- Haal uit de oven en zet meteen op een rooster. Na 10 minuten bestrijk je de bovenkant met gesmolten boter en bestuif met poedersuiker.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.