Wanneer je aan Italië denkt, dan denk je waarschijnlijk pizza en pasta – en oké, wijn. Maar wist je ook dat de Italianen dol zijn op zoet? Sure, we weten allemaal dat ze erg goed zijn met gelato en van een verse sfogliatella in de ochtend ben ik ook niet vies, maar mijn absolute favoriet van het moment is toch wel de maritozzi. Een decadent puddingbroodje gevuld met een enorm dikke laag verse slagroom. Klinkt hemels toch? Wacht maar tot je mijn versie met kersen en chocolade hebt geprobeerd. Heaven!
Maritozzi
De maritozzi is een zoet broodje, goudgeel gebakken en rijkelijk gevuld met room. Ze worden naar verluidt al eeuwenlang gemaakt in Rome en de naam maritozzo zou zijn afgeleid van het woord marito, een bijnaam voor echtgenoot of bijna-echtgenoot. Vroeger bestond in Lazio de gewoonte om deze zoete broodjes aan de toekomstige bruid te geven: de dames die een broodje ontvingen noemden de gulle schenker maritozzi. Soms zat er in het broodje zelfs een verrassing zoals een ring. Dus dames, altijd even goed checken voordat je doorslikt.
Basically brilliant
Een ‘doorsnee’ maritozzi bestaat uit een brioche-achtig broodje dat wordt opengesneden en volgespateld met slagroom, maar leent zich perfect om mee te variëren. In Rome kun je heel veel soorten vinden. Zo zijn er maritozzo met een vulling van mascarpone in plaats van room, of room met een smaakje. Voor dit recept koos ik voor kersenroom en chocoladeschaafsel. Een klassieke combinatie in een nieuw jasje.

Kersen en chocolade maritozzo
Ingrediënten
- 250 ml volle melk
- 415 g bloem tipo “00 werkt het beste
- 1 zakje gist 7g
- 1 tl zout
- 50 g witte basterd suiker
- 50 g roomboter
- 1 citroen
- 1 eidooier
- 1 ei
Vulling
- 75 g diepvrieskersen ontdooid
- 250 ml slagroom
- 45 g poedersuiker + extra voor garnering
- 8 verse kersen
- 20 g pure chocolade
Bereidingswijze:
- Verwarm de melk in een steelpannetje tot deze lauwwarm aanvoelt. Let op dat de melk niet kookt. Meng 40 gram bloem met de warme melk, de gist, het zout en 20 gram suiker. Klop met een garde tot een glad mengsel, dek af met een schone theedoek en laat 20-30 minuten rijzen tot het deeg bubbelt.
- Smelt de roomboter in een steelpan. Schenk over in een grote kom en meng de rest van de bloem, de resterende basterdsuiker en het gerezen deeg. Rasp de citroen erboven en voeg de eidooier toe. Kneed in 10 minuten tot een soepel deeg en vorm tot een bal. Het is een vrij plakkerig deeg. Voeg eventueel wat extra bloem toe, het deeg wordt dan minder plakkerig tijdens het kneden. Leg de deegbal in een schone mengkom en dek af met een droge, schone theedoek en laat2-3 uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld.
- Verdeel het deeg in 8 porties (circa 80 gram per portie) en vorm er balletjes van. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af met een theedoek en laat opnieuw rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn. Dit duurt 30-40minuten.
- Verwarm de oven voor op 200 ºC, bestrijk de broodjes met een losgeklopt ei en bak ze in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Laat ze volledig afkoelen.
- Maak ondertussen de vulling. Pureer de diepvrieskersen tot een gladde puree. Klop de slagroom met een mixer tot zachte pieken. Voeg beetje voor beetje de poedersuiker toe tot de slagroom bijna stijf is. Schep de kersenpuree erdoor en klop de slagroom opnieuw tot hij stijf is.
- Snijd de broodjes aan de bovenkant in. Open ze en vul ze met de kersenroom, strijk eventueel glad met een mes. Versier met kersen, schaaf met een kaasschaaf (of dunschiller) er chocolade over en bestrooi met wat poedersuiker.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.