Karameltaart met slagroomsoesjes

Karameltaart met slagroomsoesjes 

Dit is de karameltaart die je maakt als je iemand echt van z’n stoel wilt blazen. Een bodem van kruidige kandijkoeken, een romige roomkaaslaag met frisse limoen, een zijdezachte laag gezouten karamel. En dan… de grote finale: een luchtige karamelmousse vol verstopte slagroomsoesjes. Je weet niet wat je proeft. Eerst zachte, romige karamel, dan ineens die soezenbom. Het is alsof er een minifeestje afgaat in je mond. Dit is niet zomaar een karameltaart. Dit is een love letter aan iedereen die dol is op een mix van zoet, zout en heel veel creaminess.

Karamel: het vloeibare goud dat deze taart onvergetelijk maakt 

Karamel is magie in een pannetje. Het begint als iets simpels, suiker en een beetje water, maar met geduld, liefde en een snufje zout verandert het in vloeibaar goud. Dat moment waarop de suiker precies de juiste diepe amberkleur heeft? Dat is pure spanning in de keuken. En in deze karameltaart krijgt karamel de hoofdrol die ze verdient. Niet één laag, maar drie sensaties: een zijdezachte gezouten karamellaag, een luchtige karamelmousse die voelt als een wolkje in je mond, en een krakend karameltopje voor dat crack-moment waar je kippenvel van krijgt. Dit is karamel op alle manieren: romig, plakkerig, luchtig en crispy. Een ode aan zoet, een liefdesbrief aan dessert, en het bewijs dat karamel altijd het laatste woord heeft. 

Karameltaart lagen

Het ultieme kerstdessert

Als er één dessert is dat Kerstmis met hoofdletter K schreeuwt, dan is het deze karameltaart. Dit is zo’n dessert dat je op tafel zet en waarbij iedereen eerst stil wordt… en dan ineens ‘ooooh’ roept. Romig, feestelijk, een tikkie chique, precies wat je wilt na een mooi kerstmenu. En het beste? Jij hoeft op eerste en tweede kerstdag niet meer in de keuken te staan, want deze schoonheid kun je helemaal vooruit maken. Geen stress, geen gedoe: alleen maar glanzende karamellagen, fluffy mousse, knetterende karameltopping en die kleine slagroomsoesjes die zorgen voor de ultieme “wow” factor. Dit is luxe zonder gedoe. Een dessert om te delen, om bij te zuchten, om voor terug naar de koelkast te sneaken om 23:43 uur. Kortom: dit is jouw kerst op z’n Mils. 

Miljuschka Magazine no. 15 

Dit wil je niet missen! Miljuschka Magazine no. 15 is mijn feestje in bladvorm: Gedoe uit, feest aan! Deze jubileumeditie (ja echt, vijf jaar!) staat boordevol met meer dan 80 feestelijke recepten, kerstmenu’s die je zonder stress van tevoren kunt voorbereiden, comfortfood voor december, gigantische zoete snoepmomenten (ja, krakend karamel komt voorbij), Ottolenghi-inspiratie, cocktail- en mocktailrecepten én interviews met Twisted Chef en Lynn van de Vorst. Als je nu een abonnement afsluit, dan krijg je toffe cadeaus + kans op een MEGA prijs (10× €500). Perfect als je wil feesten zonder gedoe, dus waar wacht je nog op? Fijne kerst alvast, lieve mensen!

Karameltaart
Totale tijd2 uur 50 minuten

Karameltaart met slagroomsoesjes

Nog geen beoordelingen
Opslaan Printen

Benodigdheden

  • Keukenmachine
  • Rechthoekig blik met deksel Ca. 24 x 16cm
  • staande mixer met garde
  • fijne rasp

Ingrediënten

12 personen

Voor de bodem

  • 40 gr roomboter
  • 220 gr kandijkoeken

Voor de roomkaascréme

  • 2 gelatineblaadjes
  • 150 gr slagroom
  • 200 gr roomkaas
  • 100 gr poedersuiker
  • 2 (biologische) limoenen

Voor de gezouten karamel

  • 4 gelatineblaadjes
  • 150 gr kristalsuiker
  • 130 ml slagroom
  • 110 gr roomboter
  • 1 tl zout

Voor de karamelmouse

  • 6 gelatineblaadjes
  • 290 gr kristalsuiker
  • 600 ml slagroom
  • 50 gr roomboter
  • 2 eieren
  • 10 slagroomsoesjes

Voor de karameltoppping

  • 150 gr kristalsuiker

Bereidingswijze: 

  • Smelt voor de bodem in een steelpan de boter. Maal intussen in de keukenmachine de koeken tot fijn kruim. Voeg de gesmolten boter toe terwijl de machine draait en maal kort tot de boter is opgenomen. Verdeel over de bodem van het blik en druk goed aan.  
  • Zet 3 kommen met koud water neer. Voeg aan 1 kom de 2 gelatineblaadjes voor de roomkaascrème toe. Voeg aan de tweede kom de 6 gelatineblaadjes voor de karamelmousse toe. En aan de laatste kom 4 gelatineblaadjes voor de gezouten karamel. Laat alle gelatine minimaal 5 minuten weken.  
  • Maak eerst de roomkaascrème: verwarm in een steelpan 4 el van de slagroom en los er de 2 goed uitgeknepen gelatineblaadjes in op. Neem direct van het vuur. Klop in een staande mixer met garde de rest van de slagroom, roomkaas en poedersuiker stijf. Boen de limoenen schoon, rasp de groene schil fijn en voeg toe. Giet er, al kloppend, het gelatine-roommengsel bij. 
  • Verdeel de crème zo glad mogelijk over de koekbodem en zet tot gebruik minimaal 40 minuten in de koelkast.  
  • Maak intussen de gezouten karamel. Verhit in een steelpan de suiker met 15 ml water tot het een diepbruine kleur. Voeg beetje voor beetje, al roerend, de slagroom toe. Neem van het vuur en roer de boter en uitgeknepen gelatine erdoor en breng op smaak met het zout. 
  • Laat de karamel afkoelen en giet dan op de roomkaascrème en zet weer terug in de koelkast.  
  • Maak intussen de karamelmousse: verhit in een steelpan op middelhoog vuur 230 g van de suiker met 20 ml water tot een diepbruine karamel. Roer niet! Zwenk af en toe de pan om de suiker gelijkmatig te laten karamelliseren. Voeg beetje voor beetje 100 ml slagroom toe – pas op voor spatten! Voeg, al roerend, de goed uitgeknepen 6 gelatineblaadjes toe en neem direct van het vuur. Voeg, al roerend, beetje voor beetje de boter toe.  
  • Splits de eieren, de eiwitten gebruik je niet. Klop in de kom van de staande mixer met garde de eidooiers in 5 minuten tot een bleke crème. Breng intussen in een steelpan de overige 60 g suiker met 40 ml water aan de kook. Giet de siroop in een dunne straal bij de eidooiers terwijl de machine nog draait.  
  • Spatel het dooiermengsel lepel voor lepel door het karamel-gelatinemengsel. Klop de overige 500 g room lobbig (yoghurtdikte) en spatel er lepel voor lepel door.  
  • Verdeel ¾ van de karamelmousse over de karamel en druk de soesjes er voorzichtig in. Bedek de soezen met de rest van de karamelmousse en strijk glad. Laat 1 uur opstijven in de koelkast. 
  • Maak ten slotte de topping: verhit in een steelpan de 150 g suiker met 50 ml water tot een lichtbruine kleur. Neem van het vuur en laat 5 minuten afkoelen. Giet de karamel over de gezouten-karamellaag en laat dit buiten de koelkast uitharden.  
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Bestellen

Shop the tools

Van elk recept een succes maken, doe je met deze spullen. Dit zijn mijn favorieten voor in de keuken.

Mijn Cheesecakeboek

Het lekkerste cadeau voor de feestdagen!

Mijn Cheesecakeboek staat vol met heerlijke cheesecake-recepten. Van makkelijk tot moeilijk, maar liefst meer dan 80 exemplaren.

Nu met €10,- korting, koop het Cheesecakeboek nu voor €24,99 in plaats van van €34,99. Of geef 'm cadeau! Want zeg nu zelf, er is toch geen lekkerder cadeau dan dit voor de feestdagen?

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.