Japanse cheesecake: zacht, wiebelig en superluchtig

Ik hoef jullie niet uit te leggen hoe dol ik ben op cheesecake: deze taart is mijn leven. Maar toch blijf ik constant op zoek naar nieuwe soorten, varianten (in een shooter), technieken en bakwijzen (gebakken of juist ongebakken, of zelfs gemaakt in de AirFryer!).

Toen ik ooit in Osaka (Japan) was, raakte ik helemaal verkikkerd op de Japanse cheesecake: deze is zacht, wiebelig en superluchtig en compleet anders dan de Amerikaanse cheesecake die je wellicht gewend bent. Ik at deze bij Rikuro’s cheesecake, de koning van de Japanse cheesecake. Zeker een bezoekje waard als je ooit in Osaka bent!

Japanse cheesecake zelf maken

De Japanse variant van de cheesecake is zacht, wiebelig en superluchtig. Op internet wordt -ie vaak beschreven als  ‘wobbly’ en ‘jiggly’, dat komt voornamelijk door de vele eidooiers en eiwitten die naast roomkaas in deze taart gaan. Ook gaat er vrijwel altijd maïzena in, naast bloem, suiker en melk. Eenvoudige ingrediënten die met z’n allen voor een spectaculair resultaat zorgen!

Doordat je de geklopte eiwitten heel voorzichtig door beslag van de Japanse cheesecake heen spatelt, blijft de taart extreem luchtig. Als je ‘m vervolgens au-bain-marie bakt, dus door de springvorm in een ovenschaal met warm water te bakken, creëer je een soort soufflé-textuur. Deze taart is dan ook niet zwaar en machtig, maar licht als een spons. En wiebelig, dus!

Wil je deze Japanse cheesecake zelf maken? Dan heb ik een aantal goede recepten voor je verzameld:

Rutger Bakt

Oh My Foodness

Just One Cookbook

Liever kant-en-klaar kopen?

Geen zin om zelf te bakken of vind je het een iéts te uitdagend klusje? Geen nood, sinds kort wordt de Japanse cheesecake ook in Nederland verkocht! En wel gemaakt door chef Ke-ki in Amsterdam.

Deze patissier maakt ‘m klassiek met citroen, maar ook spannende varianten – zoals met matcha thee en azuki bonen.  Je kunt de taart bestellen door een dm te sturen op Instagram of kijk voor meer informatie op de website. Ik vond hem echt fenomenaal lekker!

https://www.instagram.com/p/CMIovw1Byn_/

https://www.instagram.com/p/CDlcG-ghNre/

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.