Colomba di Pasqua: Italiaans Paasbrood
Dit Paasbrood is in Italië een echte traditie. Het wordt meestal in de vorm van een duif gebakken (colomba betekent duif in het Italiaans, en Pasqua betekent Pasen), aangezien de duif het symbool van de vrede vertegenwoordigt. Deze zoete ‘cake‘ is de tegenhanger van de twee bekende Italiaanse kerstdesserts, panettone en pandoro.
Colomba di Pasqua is op zich geen moeilijk recept om te maken, maar het kost wel wat tijd. Het is voornamelijk wachten, wachten en nog eens wachten. Laat het paasbrood na de bereiding even afkoelen en serveer het met wat boter of jam.
Op zoek naar nog meer paasbrunch-gerechten? Lees dan het artikel over mijn vijf favoriete recepten voor een goedgevulde tafel.
Bakvorm
Ik maakte dit verrukkelijk paasbrood in een ronde springvorm van 24 centimeter. Mocht je deze niet in huis hebben, dan kan het natuurlijk ook in een andere bakvorm van ongeveer dezelfde grootte.


Italiaans Paasbrood (Colomba di Pasqua)
Ingrediënten
- 350 gram bloem
- 35 gram kristalsuiker
- 14 gram gist
- 4 eidooiers
- 5 gram zout
- 125 ml melk lauwwarm
- 100 gram boter gesmolten en afgekoeld
- 2 tl oranjebloesemwater
- 1 sinaasappel alleen de rasp
- 1 citroen
- 1 eiwit
- 20 gram amandelschaafsel
Bereidingswijze:
- Los de gist op in de lauwwarme melk en 1 el kristalsuiker. Laat 10 minuten staan.
- Klop de eidooiers met de rest van de suiker schuimig. Meng in een grote kom bloem, zout, het gistmengsel en de eieren. Roer de gesmolten boter, oranjebloesem en de geraspte schil van de citroen en sinaasappel erdoor. Doe het deeg in een kom, dek af met een theedoek en laat 30 tot 45 minuten rijzen.
- Traditioneel gaat het deeg in een duif-vorm, maar een gewoon bakblik of een ronde bakvorm is ook helemaal prima. Bekleed de vorm met bakpapier en doe het deeg er in. Laat nogmaals 30 minuten rijzen.
- Verwarm de oven op 180°C. Klop het eiwit stijf en besmeer de bovenkant van het Paasbrood hiermee. Strooi het amandelschaafsel er overheen en bak het brood 45 tot 50 minuten in de oven.
- Laat een beetje afkoelen op een rek en serveer met een lekkere jam of boter.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.