Je hebt er vast weleens over gehoord: een slowcooker. Het is een handig apparaat waarin je gerechten op lage temperatuur kunt laten garen. Jij kunt iets anders gaan doen (ja, zelfs slapen!), terwijl de slowcooker het werk voor je doet. Ideaal toch? De laatste tijd is ’ie weer helemaal in opkomst. Ik vertel je er alles over!
Wat is een slowcooker?
Eerst maar even wat algemeen gepraat (hup, skip je gewoon als je weet wat een slowcooker is): een slowcooker is een elektrisch apparaat waarin je gemakkelijk kunt koken en stoven. Je komt hem ook wel tegen onder de naam Crock Pot. Dat is de naam van het bekendste merk op slowcooker-gebied.
Je kunt een slowcooker instellen op een bepaalde temperatuur, waardoor je er bijvoorbeeld heel goed gerechten kunt maken op een contante, lage temperatuur – inderdaad, lekker slow. Een slowcooker bestaat uit een soort omhulsel met een verwarmingselement en een uitneembare binnenkant, de ‘pan’. Ze zijn er in allerlei maten, en over het algemeen hebben ze twee standen: high en low.
Wat voor gerechten kun je maken in een slowcooker?
Zoals ik hierboven al even noemde, kun je in een slowcooker gerechten op een constante, lage temperatuur laten garen. Iets als pulled pork is bijvoorbeeld perfect om in de slowcooker te maken. Procureur, het varkensvlees dat je over het algemeen gebruikt voor pulled pork, heeft best veel tijd nodig om lekker mals te worden. Door dat in de slowcooker te maken, heb je er geen omkijken meer naar. Je doet namelijk de boel in de ‘cooker’, zet ’m aan en een paar uur later is je pork klaar om te pullen.
In diezelfde categorie: barbacoa – Mexicaans stoofvlees – uit de slowcooker. Dat kun je ook op het fornuis of in de oven maken, maar het grootste voordeel van bereiding in een slowcooker is dat het gerecht nooit droogkookt of aanbrandt. Een andere topper uit dit apparaat: Italiaanse ragù.
Veel vleesgerechten zijn er dus perfect voor, maar ook voor vega of vegan recepten kun je hem goed inzetten. Vegan chili bijvoorbeeld, rendang van jackfruit of soep, zoals deze voedzame Mediterrane linzensoep.
Wat zijn voordelen van een slowcooker?
Misschien wel het grootste voordeel van een slowcooker: je kunt rustig iets anders gaan doen terwijl het apparaat het koken voor je doet. Je kunt hem ook prima een nacht aan laten staan. Zo kun je dus de avond van tevoren alle ingrediënten erin doen, en heb je de volgende ochtend een perfect gegaard gerecht.
Een ander voordeel is dat je maar weinig vet nodig hebt, handig als je wilt letten op de hoeveelheid olie of boter die je gebruikt. Ook handig: taaiere stukken vlees zijn heel goed geschikt om hierin te bereiden. Taaier betekent over het algemeen goedkoper, dus kan de slowcooker ook handig zijn als je een beetje op je budget wilt letten. Het apparaat verbruikt niet veel energie, dus daar hoef je het ook niet voor te laten.
Wat voor vlees geldt, geldt ook voor groenten. Hardere, stuggere groente zoals pastinaak, bieten, zoete aardappel en winterpeen zijn ideaal om te bereiden in de slowcooker. Ze worden precies goed zacht en gaar, zonder dat er smaak verloren gaat.
Wat zijn nadelen van een slowcooker?
De naam zegt het al: als je snel even iets op tafel wilt zetten kun je beter geen slowcooker gebruiken. Een ander nadeel vind ik, zeker als je een kleine keuken hebt, dat zo’n apparaat toch wel veel ruimte inneemt. Je kunt ’m ook niet inklappen of op een andere manier kleiner maken, dus in kleine huizen is het gewoon best een ding-in-de-weg. Oh, en een gerecht dat bestaat uit verschillende componenten, zou ik hier ook niet in maken. Maar god, er zijn dus ook genoeg voordelen…
Aanrader?
Mijn conclusie: als je de ruimte ervoor hebt in je keuken, zou ik een slowcooker zeker aanraden. Hij maakt mijn kokende leven in ieder geval een stuk makkelijker!