IJskoekjes sandwich

You are the straw to my berry

IJs wordt al eeuwenlang gegeten. Zo zou het eerste roomijs in Parijs gemaakt zijn door een Siciliaan. Hij maakte het van een bevroren mengsel van melk, eieren, room en boter. Vandaag de dag gebruiken we deze ingrediënten ook, maar dan wel net even op een andere manier. Lekker à la Miljuschka!

Misschien wel het belangrijkste ingrediënt van dit gerecht is de aardbei. Deze zoetsappige vrucht werd al in de oudheid gegeten. Toen waren ze weliswaar nog vrij klein van stuk en wat zuurder. De moderne aardbei van vandaag de dag is het resultaat van jarenlange kruisingen. Ook ik ben aardig aan de slag geweest dit jaar en met resultaat: ik kon deze rode zoete vruchtjes vers uit mijn moestuin plukken. Ik stop ze dan ook echt overal in, dus zo ook in deze ijskoekjes sandwiches. Het zijn heerlijke vruchten, boordevol smaak en voedingsstoffen!

Wil je nog meer soorten ijs uitproberen? Probeer dan ook eens mijn cookie dough ijs met honeycomb, red velvet cheesecake ijs en regenboog ijsjes.

IJs sandwich 1 miljuschka
Totale tijd6 uur 55 minuten

IJskoekjes sandwich

5 van 1 stem
Printen

Ingrediënten

4 personen
  • ingrediënten ijs:
  • 150 gr aardbeien
  • 1 el custardpoeder
  • 250 ml slagroom
  • 300 el vanille kwark (volle)
  • 400 ml gecondenseerde melk (1 blikje)
  • ingrediënten koekjes:
  • 115 gr roomboter
  • 160 gr suiker
  • 1 ei
  • 0,5 tl vanille-extract
  • 100 gr aardbeien
  • 225 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl bakingsoda
  • 1/4 tl zout
  • 2-3 aardbeien
  • 40 gr amandelschaafsel
  • 150 gr witte chocolade
  • 2 el gevriesdroogde aardbeien

Bereidingswijze: 

  • Pureer 100 gram aardbeien met een staafmixer. Roer in een bakje de custard met 2 eetlepels van de gepureerde aardbeien tot een papje. Verwarm de gepureerde aardbeien in een steelpannetje en roer het custardpapje er door. Kook 3 minuten al roerend en laat vervolgens afkoelen.
  • Snijd 50 gram aardbeien in kleine stukjes. Klop de slagroom met een mixer goed stijf. Voeg de vanillekwark, gecondenseerde melk en gepureerde aardbeien toe aan het roommengsel. Schep de stukjes aardbeien erdoor. Bekleed 2 of 3 afsluitbare bakjes van 1 liter met bakpapier, zodat je het ijs er makkelijk uit kunt halen. Schep het ijsmengsel over in de afsluitbaar bakjes, maak de ijslaag niet te dik, 1-1,5 centimeter is genoeg. Zet 6-12 uur in de vriezer.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden (elektrisch), 155 graden (hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Klop met een mixer de boter en suiker tot een zachte en lichte crème. Voeg het ei en vanille-extract toe aan het beslag, en mix totdat het ei volledig is opgenomen. Roer alle droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, bakingsoda, zout) vervolgens door het beslag.
  • Rol het koekjesdeeg tot 8 balletjes van 70 gram en leg ze met voldoende ruimte tussen elk koekje op de bakplaat (ze gaan uitlopen). Druk ze een beetje platter. Snijd 2-3 aardbeien in dunne plakjes en leg op elk koekje 1-2 plakjes. Bestrooi met amandelschaafsel en druk een beetje aan. Bak de koekjes in 20 minuten goudbruin. Haal ze uit de oven en laat ze volledig afkoelen. Zie tip.
  • Haal na 6-12 uur het ijs uit de bakjes en steek met een koekjesuitsteker van 8 cm het ijs uit (of snijd uit met een mes). En leg op 4 koekjes een ijsrondje. Dek af met een tweede koekje. Zet ze vervolgens even terug in de vriezer.
  • Smelt au bain marie de witte chocolade. Strooi de gevriesdroogde aardbeien op een bord. Haal de ijssandwiches uit de vriezer, dip in de witte chocolade en daarna in gevriesdroogde aardbeien. Plak er eventueel wat plakjes verse aardbeien op vast. Zet ze nog 5-10 minuten in de vriezer om de chocolade te laten uitharden.
  • Tip: Wanneer de koekjes iets te ver zijn uitgelopen, steek ze dan gewoon met een uitsteker uit tot koekjes van 8 cm doorsnede, doe dit wel gelijk als ze uit de oven komen, dan zijn ze namelijk nog een beetje zacht. Tijdens het afkoelen worden ze harder.

Tip!

Tip: Vind je het ijs maken veel werk? Sla stappen 1 en 2 over en koop kant-en-klaar vanille of aardbeienijs.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
IJs sandwich 1 miljuschka

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

5 from 1 vote