Ice cream sandwich met Oolong

Om thuis ijs te maken heb je helemaal geen ijsmachine nodig, alleen een metalen mengkom, een vriezer en wat geduld. Kijk maar naar deze ice cream sandwich. Ik weet het, het klinkt een beetje gek. Thee? In een ice cream sandwich? Maar geloof me, het werkt echt fantastisch. De subtiele smaak van de Oolong geeft de romige vanille-ijs een unieke twist. En samen met de krokante koekjes is het een feestje in je mond.

Chinese oolongthee?


De custard die de basis is voor je ijs breng je op smaak met de typisch Chinese oolongthee. Normaal doop je die digestives natuurlijk in je thee als je drinkt, maar vandaag maak je er deze geweldige ice cream sandwiches van. Indruk maken gegarandeerd. Ik weet dat het misschien een beetje een unusual combo is, maar het is de moeite waard om uit je comfort zone te stappen. Deze ice cream sandwich is perfect voor een zwoele zomeravond, als dessert na een lekker etentje, of gewoon wanneer je zin hebt in iets speciaals.

Variëren ten top

En het beste deel? Je kunt er helemaal mee freestylen. Gebruik je favoriete thee, mix het up met de koekjes, go crazy! Het gaat om de adventure, om nieuwe smaken te ontdekken en je smaakpapillen te verrassen. Een paar ideeën om je te inspireren:

  • Ga voor een klassieke combo met vanille-ijs en chocolate chip cookiesGebruik speculaasjes met karamelroomijs voor een wintersmaakCombineer chocoladekoekjes met aardbeienijs en witte chocolade toppingsMaak een volwassen versie met koffielikeur door je roomijs en cacao nibs

Met een beetje creativiteit maak jij de lekkerste creaties. Je kunt zelfs een ice cream sandwich bar maken op je volgende feestje. Zet verschillende koekjes, ijssmaken en toppings klaar en laat iedereen zijn eigen sandwiches pimpen. Wedden dat jij de populairste host in town bent?Ice cream sandwich maken


Voor de finishing touch kun je je ice cream sandwiches nog extra opleuken. Dip één kant in gesmolten chocolade en bestrooi met nootjes of hagelslag. Of maak ze extra feestelijk door de zijkanten te rollen door gekleurde sprinkles. 


En dan is het moment suprême aangebroken… Happen maar! Die eerste hap, wanneer je tanden door de knapperige koekjes zakken en je mond gevuld wordt met romig, koud ijs… Puur geluk!

Oolong icecream sandwiches
Totale tijd6 uur 15 minuten

Ice cream sandwich met Oolong

5 van 1 stem
Pin recept Printen

Ingrediënten

Ingrediënten

  • 250 ml slagroom
  • 250 ml volle melk
  • 20 gr oolong thee
  • 8 eidooiers
  • 100 gr kristalsuiker
  • 12-16 digestive koekjes

Bereidingswijze: 

Instructies

  • Breng de slagroom samen met de melk en de oolongthee aan de kook. Klop ondertussen de eidooiers met de suiker circa 1 minuut. Giet het roommengsel geleidelijk op het eiermengsel en roer goed door.
  • Doe het geheel terug in de pan en draai het vuur laag. Blijf constant over de bodem en verwarm het mengsel tot 80°C. Gebruik hiervoor een thermometer of test met een lepel. De custard is goed als je er met je vinger een streep door kunt trekken op de achterkant van een lepel en die streep blijft staan.
  • Doe het mengsel in een metalen mengkom en laat afkoelen tot kamertemperatuur (circa 2 uur). Zet de kom in de vriezer en haal er na 30 minuten uit. Roer flink door met een garde en herhaal dit elke 20-30 minuten tot het ijs bijna helemaal is opgestijfd. Dit duurt waarschijnlijk in totaal zo’n 3-4 uur. Laat het ijs nu nog minstens 2 uur opstijven.
  • Mocht je toevallig een ijsmachine hebben, dan kun je het ijs natuurlijk ook gewoon daarin maken zoals je dat normaal gesproken doet.
  • Schep een bol ijs op een digestivekoekje en druk een tweede koekje er bovenop. Serveer direct.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.