Hete bliksem met chipolataworstjes

Hete bliksem: een Oud-Hollandse stamppot

De naam klinkt spannend, maar het is eigenlijk niets meer dan een stamppot met appels. Hete bliksem is een heerlijk winters gerecht dat door de zoete appelsmaak ook bij kinderen vaak heel goed in de smaak valt. Het is een oer-Hollands recept en wordt vaak in combinatie met worst gegeten. Vandaag maak ik ‘m met varkenschipolata’s. Zin in meer stamppot? Maak ook eens mijn klassieke andijviestamppot met spekjes

Hete bliksem met chipolataworstjes

Appels, appels en nog eens appels 

Voor dit gerecht maak ik gebruik van rode appels. Drie friszure goudreinetten, en drie zoete Braeburn appels. De goudreinetten kook je samen met de aardappelen gaar, en worden de basis van de stamppot. Deze stamp je met een pureestamper tot een smeuïge puree. Braeburn is een typisch Nieuw-Zeelands appelras, en is een soort kruising tussen Granny Smith en Lady Hamilton. Het is een zoete stevige appel, die je raspt en door de stamppot schept. Dit geeft de hete bliksem een zoete frisse bite! Liever Nederlandse appels? Elstar is een goed alternatief voor Braeburn. 

Hete bliksem met chipolataworstjes
Totale tijd30 minuten

Hete bliksem met chipolataworstjes

4.58 van 7 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 1,25 kg kruimige aardappels geschild, in stukken
  • 2 uien gesnipperd
  • 3 goudreinetten geschild, in blokjes
  • 3 braeburn-appels 1 geschild, in blokjes, 2 heel
  • 400 g varkenschipolata’s
  • 100 ml melk
  • 25 g boter

Bereidingswijze: 

  • Zet de aardappel, ui en blokjes goudreinet in een laag koud, gezouten water op het vuur. Breng aan de kook. Kook de aardappel en appel in 15-20 minuten gaar.
  • Smelt de helft van de boter in een koekenpan. Bak de varkenschipolata’s 5 minuten in de boter, of tot de worstjes rondom bruin en gaar zijn.
  • Giet de aardappel, ui en appel af. Doe terug in de pan, laat kort droogstomen en giet de melk erbij. Verhit de melk kort, draai dan het vuur uit, voeg de rest van de boter toe en stamp tot een smeuïge puree.
  • Rasp de hele braeburn-appels met schil en al op een grove rasp. Schep de appelrasp door de hete bliksem en breng de stamppot op smaak met zout en peper. Serveer met de worstjes en druppel er als je wilt wat van het bakvet van de worstjes overheen.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en in een culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.