Zullen wij samen een avondje fonduen? Kaasfondue is het perfecte recept voor elk etentje. Spannende date? Voeg wat extra spice toe in de vorm van zwarte peper en rozemarijn. Etentje met de familie? Vervang de wijn door appel– of druivensap. Avondje met vriendinnen? Voeg er ook nog wat truffel aan toe
Kaasfondue
Een heerlijk gerecht waarbij je eetwaar onderdompelt in gesmolten kaas. Men denkt vaak dat dit recept uit Zwitserland komt, maar niets is minder waar. De Fransen mogen toch echt met de eer strijken. In de 18e eeuw was er een probleem met de kazen. In de winter werden deze droog en oud, waardoor ze eigenlijk niet meer eetbaar waren. Ze besloten de kazen te verdunnen met melk waardoor er een lekker sausje ontstond. Rond 1930 werd het een nationaal Zwitserse gerecht. Sindsdien werd het gebruikelijk om de kaasfondue te bereiden met witte wijn en te eten met stokbrood.
Tegenwoordig kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Naast stokbrood is het ook heerlijk om tomaten, druiven, wortelen, broccoli, champignons, crackers en andere lekkere producten te dippen in de kaassaus. Zo is er voor elk wat wils!
Nog geen fondueset in huis? Kijk dan snel naar deze fondueset van Cosy & Trendy.

Liefde van Uniekaas
Per Zwitserse streek verschilt de fondue van kaas. Aan de kant van Frankrijk gebruikt men veelal Gruyère en in het Duitse deel Emmentaler. In Nederland gaat men vaak voor een Goudse kaas. Ik maak het extra feestelijk, want ik gebruik een mix van twee heerlijke kazen van Uniekaas. Uniekaas (Jong) Belegen en Uniekaas Pizza Hagel Mozzarella vormen samen de basis. Voor extra smaak voeg ik nog een handje kruiden toe.
Andere smaakmakers
Om de kaas extra op smaak te brengen worden wijn, knoflook, soms zelfs likeur en allerlei kruiden toegevoegd. Voor de perfecte kaasfondue draait het uit eindelijk om de balans tussen romigheid, stroperigheid, binding en sterkte van de smaak.
Nog meer weten? Lees dan mijn artikel over de ultieme kaasfondue!

Kaasfondue
Ingrediënten
- 1 teentje knoflook
- 300 ml droge witte wijn (of bouillon indien je geen alcohol wil)
- 1 tl citroensap
- 300 gr Uniekaas (Jong) Belegen stuk 48+ geraspt
- 300 gr Uniekaas Pizza Hagel Mozzarella
- 2 el maïzena
- 1 tl nootmuskaat
- peper en zout
- brood naar keuze
- groenten naar keuze in sticks of kleine stukjes gesneden

Bereidingswijze:
- Smeer de bodem van de fonduepan in met het teentje knoflook.
- Doe de wijn in de pan en breng aan de kook, doe het citroensap erbij.
- Voeg de Uniekaas Pizza Hagel Mozzarella toe aan een fonduepan. Voeg vervolgens ook de geraspte Uniekaas Belegen toe aan de fonduepan. Blijf voortdurend roeren.
- Los de maïzena op in een klein schaaltje met een beetje wijn en roer tot een glad papje zonder klonten. Roer dit papje door de kaas.
- Breng de kaasfondue op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
- Serveer de kaasfondue met lekker stokbrood, groentesticks en crackers.

Tip!
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.