Hele knolselderij met paddenstoelen

Weet wat je eet: dit moet je weten over de knolselderij

De knolselderij is de knol van de selderijplant. Deze groeit net boven de grond en is ongeveer 10 centimeter groot. Je bent deze vast weleens tegengekomen in een moestuin, bij de groenteboer of in de supermarkt. Daar liggen ze vaak vooraan op de groenteafdeling. De knol wordt vooral in het najaar veel gegeten en heeft een milde smaak met een hint van anijs. Ze zijn niet moeders mooiste, maar de smaak is echt verrukkelijk!

Een echte oer-Hollands product

Knolselderij is zo’n typisch voorbeeld van een “vergeten groente” die ooit een vaste plek had in de Hollandse keuken, maar nu wat minder vaak op tafel verschijnt. Toch verdient deze knol het om weer in de spotlight te staan! Met zijn aardse, lichtzoete smaak en veelzijdigheid is het een echte klassieker in de Nederlandse keuken. Van oudsher werd knolselderij veel gebruikt in stamppotten, soepen en stoofschotels. Deze oer-Hollandse groente is niet alleen super voedzaam, maar ook een duurzame keuze, omdat hij goed groeit in ons koude klimaat.

Wat kun je nog meer met knolselderij?

Naast het roosteren, zoals in dit heerlijke recept met paddenstoelen, kun je er nog veel meer mee. Wat dacht je van een romige knolselderijpuree? Simpelweg de knolselderij in blokjes snijden, koken en pureren met een beetje boter en melk (of plantaardige melk) voor een fluweelzacht bijgerecht. Het is een fantastisch alternatief voor aardappelpuree en geeft een diepere, nootachtige smaak.

Je kunt knolselderij ook rauw eten! Geraspt in dunne plakjes is het een knapperige en frisse toevoeging aan een salade, vooral als je hem combineert met appel, walnoten en een yoghurt-mosterddressing. De lichte anijsachtige smaak van knolselderij geeft net dat beetje extra aan je salade.

Of maak er een heerlijke soep van! Een klassieke knolselderijsoep met prei, aardappel en een beetje room is altijd een hit, zeker op koude dagen. Voeg wat knapperig gebakken spek of croutons toe voor een crunch.

En vergeet natuurlijk de oven niet. Geroosterde knolselderij met olijfolie, knoflook en tijm is simpel, maar zo smaakvol. Door het roosteren wordt de groente zoet en krijgt hij een diepe, hartige smaak. Kortom, knolselderij is een super veelzijdige groente die je op talloze manieren kunt inzetten. Of je hem nu pureert, roostert of rauw eet, het is altijd een heerlijke keuze!

Hele knolselderij als alternatief voor een vleesstuk

Ik vind een hele geroosterde knolselderij uit de oven dus ook echt een tip als je (tijdens de feestdagen of gewoon een diner in het weekend) een beetje wil uitpakken en dan eens een keer geen groot vleesstuk wil maken. De knolselderij krijgt tijdens het roosteren een heerlijk karamelachtig laagje en wordt van binnen boterzacht, bijna zoals een slow-cooked roast. Perfect voor als je een indrukwekkend, vegetarisch hoofdgerecht op tafel wilt zetten. Wedden dat zelfs de grote vleesfans overtuigd zijn dat dit minstens zo lekker is (in ieder geval voor een keertje)? Serveer de hele knol bijvoorbeeld in plakken, net zoals je dat met een braadstuk zou doen.

Met paddenstoelen en spruitjes

De knolselderij is in mijn ogen zeer onderschat. Je kunt deze veelzijdige knol overigens op veel verschillende manieren bereiden. Braden, grillen, bakken of stoven, deze knol kan het allemaal. Voor dit gerecht ga ik ‘m roosteren in de oven. Gebruik hiervoor een ruime ovenschaal, zoals deze van Staub. Ik serveer de knolselderij met gebakken paddenstoelen en spruitjes. Lekkerder kan bijna niet!

Hele knolselderij met paddenstoelen
Totale tijd1 uur 55 minuten

Hele knolselderij met paddenstoelen

4.34 van 3 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 4 knolselderij ca 350 gr per knolselderij
  • 4 el olijfolie
  • 150 gr gorgonzola
  • 40 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 250 gr crème fraîche
  • 5 flinke uien ca 500 gr
  • 40 gr roomboter
  • 2 tl bruine basterdsuiker
  • 4 tijm
  • 4 rozemarijn
  • 500 gr paddenstoelenmix
  • 375 gr spruitjes
  • peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 180 ℃.
  • Boen de knolselderij schoon. Je maakt per persoon 1 knolselderij. Dep ze daarna goed droog en snijd de onderkant met de wortels eraf zodat ze blijven staan, snijd het kapje aan de bovenkant eraf zodat hij recht is.
  • Meng in een kommetje 4 eetlepels olijfolie met peper en zout. Bestrijk de knolselderij rondom met de olie en wikkel ze in aluminiumfolie. Leg ze op een bakplaat en zet 1,5 uur in de oven. Test na 1,5 uur of de binnenkant zacht is door er met een spies in te prikken (wanneer dit gemakkelijk gaat is de knolselderij gaar, zet anders nog 20-25 minuten terug in de oven).
  • Maak ondertussen de vulling. Pureer met een staafmixer de gorgonzola met de geraspte Parmezaanse kaas en crème fraîche in een hoge maatbeker tot een mooie gladde crème. Breng op smaak met peper en zout en zet tot gebruik in de koelkast.
  • Haal de schil van de uien en snijd ze in parten. Verhit een scheutje olijfolie en klontje roomboter (ca. 20 gram) in een koekenpan en bak ze in 4-5 minuten rondom bruin. Strooi de basterdsuiker erover en bak 1-2 minuten mee. Haal uit de pan.
  • Ris de blaadjes en naaldjes van de kruiden en hak fijn. Maak de paddenstoelen schoon en snijd grote paddenstoelen in plakjes. Hak de onderkant van de spruitjes en haal de blaadjes van de spruitjes los. Smelt opnieuw een klontje boter (ca. 20 gram) in de koekenpan en bak de paddenstoelen samen met de kruiden en spruitjes in 4-5 minuten rondom bruin. Voeg de uien toe en bak ze 1-2 minuten mee.
  • Vul de knolselderij met de uien en paddenstoelen. Schep er een flinke eetlepel gorgonzolacrème op serveer de rest ernaast.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.