Omrekenen

Omrekenen

Bereken de juiste maat

Tips voor het omrekenen van eenheden.

Maak je vaak recepten van Engelse, Australische of Amerikaanse sites dan kom je vroeg of laat het probleem van het omrekenen tegen. Nu zijn er een aantal sites waar je dit makkelijk kunt doen door de hoeveelheden in te voeren. Check vooral eens deze of deze.

Hoeveel gram is een cup??

Maar soms wil je eenvoudig op een makkelijke manier even een omrekening maken en heb je geen zin in een uitgebreide handleiding. Daarom heb ik hier voor jullie de meest voorkomende ingrediënten en hun maten opgeschreven. Kun je meteen aan de slag! Staat jouw ingrediënt er niet tussen, kijk dan wat het meest in de buurt komt van je ingrediënt. Overigens is het ook handig om een setje cups en een setje met eetlepels en theelepels bij de hand te hebben. Je kunt het dan zelf omrekenen met je favoriete recept.

Vaste ingrediënten

  1 cup 3/4 cup 2/3 cup 1/2 cup 1/3 cup 1/4 cup
Bloem 120g 90g 80g 60g 40g 30g
Maismeel 160g 120g 100g 80g 50g 40g
maizena 120g 90g 80g 60g 40g 30g
Boter 240g 180g 160g 120g 80g 60g
Suiker 200g 150g 130g 100g 65g 50g
Poedersuiker 100g 75g 70g 50g 35g 25g
Honing 340g 255g 227g 170g 113g 85g
Zout 300g 230g 200g 150g 100g 75g
Rijst 190g 140g 125g 95g 65g 48g
Pasta (ongekookt) 140g 100g 90g 70g 45g 35g
Geraspte kaas 90g 65g 60g 45g 30g 22g

measuring spoons

Vloeibare ingrediënten

Cup of spoon Mililiter Eetlepel of tl
1/2 teaspoon (ts of tsp) 2,5 ml  
1 teaspoon 5 ml  
1 tablespoon (tbs, tbsp) 15 ml 1 eetlepel
1/8 cup 30 ml  
1/4 cup 60 ml 4 eetlepels
1/3 cup 80 ml  
1/2 cup 120 ml 8 eetlepels
1 cup 240 ml 16 eetlepels
1,5 cup 350 ml  
2 cups 475 ml  
3 cups 700 ml  
4 cups 950 ml  

De bovenstaande hoeveelheden zijn afgerond op hele milimeters.