Heerlijk zoete perenjam zelf maken

Als je zoveel perenbomen in de boomgaard hebt staan als wij, dan moet je creatief gaan nadenken wat je gaat doen op het moment de peren rijp zijn. En een van de beste manieren om heel veel peren op te maken is natuurlijk; perenjam maken!

Bereidingswijze recept voor perenjam

Perenjam maken is echt heel eenvoudig. Je schilt de peren en snij deze in kleine stukken.

Doe de peer samen met het water en de geleisuiker in een steelpan of een pan die groot genoeg is zodat alles erin past. Zet op medium hoog vuur en laat het geheel rustig koken. Voeg de geraspte gember toe, sap en rasp van 1 citroen en een kaneelstokje.

Voor extra smaak kun je er – optioneel – ook wat kardemom peulen en steranijs aan toevoegen. Dit geheel laat je pruttelen tot het indikt. Laat vervolgens goed afkoelen.

Wil je de jam bewaren in steriele potten? Doe het dan heet in de pot, draai de deksel erop en draai de potten om. Zo laat je het afkoelen. Je kunt de potten dan een half jaar bewaren.

Perenjam
Totale tijd40 minuten

Heerlijk zoete perenjam zelf maken

4.02 van 84 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediƫnten

Ingrediƫnten

  • 1 kg peren
  • 400 gr geleisuiker
  • 30 gr geraspte gember
  • 100 ml water
  • 1 citroen rasp en sap
  • 1 kaneelstokje
  • Optioneel: kardemom en/of steranijs

Bereidingswijze: 

Instructies

  • Perenjam maken is echt heel eenvoudig. Je schilt de peren en snijd deze in kleine stukken.
  • Doe de peer samen met het water en de geleisuiker in een steelpan of een pan die groot genoeg is zodat alles erin past. Zet op medium hoog vuur en laat het geheel rustig koken. Voeg de geraspte gember toe, sap en rasp van 1 citroen en een kaneelstokje.
  • Voor extra smaak kun je er – optioneel – ook wat kardemom peulen en steranijs aan toevoegen. Dit geheel laat je pruttelen tot het indikt. Laat vervolgens goed afkoelen.
  • Wil je de jam bewaren in steriele potten? Doe het dan heet in de pot, draai de deksel erop en draai de potten om. Zo laat je het afkoelen. Je kunt de potten dan een half jaar bewaren.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en in een culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.