Harira is een fantastische pittige maaltijdsoep met linzen, kikkererwten en rundergehakt. Deze Marokkaanse soep is stevig, kruidig en lekker vullend. Lekker om te eten met brood en aioli, of platbrood met deze frisse tuinbonen – zolang die tenminste in het seizoen zijn.
Harira: een pittige Marokkaanse maaltijdsoep
Er zijn talloze verschillende varianten van harira; in elke Marokkaans keuken kom je wel weer een andere versie tegen. Verschillende soorten vlees (of juist vega), meer of minder specerijen en/of verse kruiden… Je kunt er eindeloos op los variëren. Ik gebruik in dit recept runder- of kipgehakt, maar je kunt ook zeker blokjes rundvlees of lamsvlees gebruiken.
Deze traditionele en kleurrijke soep wordt het hele jaar door gegeten, maar staat vooral centraal in de heilige Ramadan-maand. Het vasten wordt dan verbroken met een dadel, en daarna komt bij veel gezinnen een pan kruidige harira op tafel.
De pit in harira komt van de harissa
Maak deze soep zo pittig als je zelf wil. Ik houd wel van een beetje pikant, maar die keus is helemaal aan jou. De pit komt in dit recept van de harissa; een spicy rode saus, gemaakt van onder andere chilipepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook. Een soort Marokkaans broertje van sambal of chilisaus. Je kunt harissa zelf maken of kopen bij een lokale Marokkaanse of Turkse winkel, een grotere supermarkt met een buitenlands assortiment. Het is vrijwel altijd een smeerbare pasta, maar er is ook gedroogde harissa te koop.

Harira – pittige maaltijdsoep met linzen, kikkererwten en rundergehakt
Ingrediënten
- neutrale olie
- 250 g runder- of kipgehakt
- 1 rode ui gesnipperd
- 1 blik tomatenblokjes 400 g
- 1 el ras el hanout
- 2 el harissa
- 1 blik linzen 400 g, uitgelekt
- 50 g basmatirijst
- 1 runderbouillontablet à 500 ml bouillon, verkruimeld
- 1 blik kikkererwten 400 g, uitgelekt
- 2 el bloem
- sap van 1 citroen
- zeezoutvlokken en peper
- 1 bosje koriander blad gehakt
Bereidingswijze:
- Verhit een scheutje neutrale olie in een soeppan en bak het gehakt in circa 5 minuten rul. Schep met een schuimspaan uit de pan op een bord. Zet de soeppan terug op laag vuur, voeg de rode ui toe en fruit 5 minuten.
- Voeg dan de tomaatblokjes, ras el hanout en harissa toe. Schep om, draai het vuur naar middelhoog en kook 5 minuten. Voeg het gehakt, de linzen, de basmatirijst, het runderbouillontablet en 1 liter water toe.
- Kook de rijst met het deksel op de pan in 10 minuten gaar. Voeg de kikkererwten toe.
- Meng de bloem in een kom met 4 eetlepels koud water. Schep er dan 4 eetlepels bouillon uit de soeppan bij en klop glad in de kom.
- Giet het bloemmengsel met het citroensap uit de kom terug bij de soep en roer goed. Laat de kikkererwten een paar minuten doorwarmen zonder dat je de soep nog aan de kook laat komen.
- Breng de soep goed op smaak met zeezoutvlokken en peper, strooi de koriander eroverheen en serveer. Lekker met brood en aioli.
Voedingswaarde per portie
- Recepten
- Diner
- Gehakt recepten
- Gezonde recepten
- Lunch recepten
- Marokkaanse recepten
- Soep
- Vlees recepten
- Wereldkeuken

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.