Haring bitterballen – lekker Hollands!

Tijd

Categorieën: Recept, Vis

Bitterballen met haring

Echt veel Hollandser dan dit kun je het natuurlijk niet krijgen. Bitterballen maar dan gemaakt met haring!

Ben je fan van haring? Dan kan ik dit echt van harte aanbevelen. Het is niet moeilijk om te maken, maar laat de ragout wel lang genoeg koelen voor het beste resultaat.

De haring bitterballen zijn vervolgens heerlijk om te eten met ouderwetse Hollandse mosterd (maar Franse kan ook) bij de borrel!

Haring bitterballen

Ik vind een goede bitterbal per definitie al een heuse traktatie en wat mij betreft hoort dat gewoon bij elke borrel. Dus deze variatie op dat thema is een welkome afwisseling van de vlammetjes en de kaasvingers. Bovendien maak je er gegarandeerd de visliefhebbers blij mee. Alhoewel het waarschijnlijk bij iedereen in de smaak gaat vallen!

Ben je fan van haring dan heb je vast de afgelopen weken de nodige variaties al langs zien komen zoals de quiche met haring of de haring rilette.

Heerlijke haring bitterballen

Haring bitterballen – lekker Hollands!

0 van 0 votes
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 45 min
Gang Borrelhapje
Porties 12 portie(s)

Ingrediënten
 

Ingrediënten

  • 30 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 0,2 liter visbouillon afgekoeld
  • 2 haringen zonder graat, in blokjes, met bijbehorende gesnipperde uitjes
  • 2 blaadjes gelatine
  • Peper
  • bloem
  • 1 ei lospgeklopt
  • Paneermeel
  • Frituurolie

Instructies
 

Instructies

  • Maak de ragout; smelt de boter in een steelpannetje, laat niet bruin worden. Voeg de bloem toe en laat 3 minuten garen onder voortdurend roeren.
  • Voeg de afgekoelde bouillon in 3 delen toe. Zorg dat het goed is opgenomen en ingedikt voor je de volgende scheut toevoegt.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water een paar minuten.
  • Roer de uitjes en haring door de ragout en breng op smaak met peper (het is zout genoeg door de haring).
  • Knijp het gelatineblaadje uit en laat door de warme ragout smelten, roer goed door.
  • Doe de ragout in een (plat) schaaltje, dek af met plasticfolie en laat helemaal afkoelen in de koelkast.
  • Verhit de frituurolie tot 180°C.
  • Maak kleine balletjes van de afgekoelde ragout. Haal de balletjes door de bloem, klop af, vervolgens door het ei en daarna door het paneermeel.
  • Frituur de bitterballen, niet te veel tegelijk, in de hete olie tot ze goudbruin zijn.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als TV kok, all round food expert bij RTL Boulevard en maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld. Deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.