Haring bitterballen – lekker Hollands!

Wat zijn bitterballen eigenlijk?

Voor wie het toch even gemist heeft (kan gebeuren, we oordelen niet): een bitterbal is een kleine ronde snack, gevuld met een ragout van rundvlees of ander lekkers zoals in deze…. Haring, gerold in paneermeel en goudbruin gefrituurd. Ze zijn het kleine broertje van de kroket, maar dan perfect om te delen. Of… niet. We snappen het ook als je de schaal liever voor jezelf houdt.

De kunst van een goede bitterbal

De perfecte bitterbal is van buiten lekker krokant en van binnen zalig smeuïg. Die ragout moet rijk zijn van smaak, een beetje bouillon, een beetje boter, een beetje liefde. Zelf maken is misschien even een werkje, maar geloof ons: het is zó de moeite waard. En als je dan toch bezig bent… varieer eens met vulling!

Bitterballen met haring

Echt veel Hollandser dan dit kun je het natuurlijk niet krijgen. Bitterballen maar dan gemaakt met haring! Ben je fan van haring? Dan kan ik dit echt van harte aanbevelen. Het is niet moeilijk om te maken, maar laat de ragout wel lang genoeg koelen voor het beste resultaat.

De haring bitterballen zijn vervolgens heerlijk om te eten met ouderwetse Hollandse mosterd (maar Franse kan ook) bij de borrel!

Ik vind een goede bitterbal per definitie al een heuse traktatie en wat mij betreft hoort dat gewoon bij elke borrel. Dus deze variatie op dat thema is een welkome afwisseling van de vlammetjes en de kaasvingers. Bovendien maak je er gegarandeerd de visliefhebbers blij mee. Alhoewel het waarschijnlijk bij iedereen in de smaak gaat vallen!

Ben je fan van haring dan heb je vast de afgelopen weken de nodige variaties al langs zien komen zoals de quiche met haring of de haring rilette.

Heerlijke haring bitterballen
Totale tijd45 minuten

Haring bitterballen – lekker Hollands!

3.89 van 9 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

12 portie(s)

Ingrediënten

  • 30 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 0,2 liter visbouillon afgekoeld
  • 2 haringen zonder graat, in blokjes, met bijbehorende gesnipperde uitjes
  • 2 blaadjes gelatine
  • Peper
  • bloem
  • 1 ei lospgeklopt
  • Paneermeel
  • Frituurolie

Bereidingswijze: 

Instructies

  • Maak de ragout; smelt de boter in een steelpannetje, laat niet bruin worden. Voeg de bloem toe en laat 3 minuten garen onder voortdurend roeren.
  • Voeg de afgekoelde bouillon in 3 delen toe. Zorg dat het goed is opgenomen en ingedikt voor je de volgende scheut toevoegt.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water een paar minuten.
  • Roer de uitjes en haring door de ragout en breng op smaak met peper (het is zout genoeg door de haring).
  • Knijp het gelatineblaadje uit en laat door de warme ragout smelten, roer goed door.
  • Doe de ragout in een (plat) schaaltje, dek af met plasticfolie en laat helemaal afkoelen in de koelkast.
  • Verhit de frituurolie tot 180°C.
  • Maak kleine balletjes van de afgekoelde ragout. Haal de balletjes door de bloem, klop af, vervolgens door het ei en daarna door het paneermeel.
  • Frituur de bitterballen, niet te veel tegelijk, in de hete olie tot ze goudbruin zijn.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.