Hangop: zó lekker en onwijs makkelijk om te maken

Categorieën: BlogsLabel:

hangop

Hangop: zo ontzettend makkelijk om te maken en zo’n waanzinnige smaak. Het is een beetje spelen met eten en je gasten vinden het verhaal achter je recept vaak erg leuk om te horen. In dit artikel deel ik hoe je zelf hangop maakt.

Wat heb je nodig om hangop te maken?

  • Zuivel, bijvoorbeeld yoghurt of karnemelk
  • Schone theedoek of kaasdoek
  • Vergiet of zeef

Zo maak je hangop

Maak de theedoek of kaasdoek nat en wring hem goed uit. Leg hem in het vergiet of zeef en zet deze op een pan of kom. Schenk de zuivel in het vergiet op de theedoek en zet dit 24 uur in de koelkast. Schep de dag erna de vaste massa (dit is dus de hangop!) uit de theedoek en doe in een andere kom.

Tip: gebruik je de hangop in een recept, maak dan dus altijd en dag van tevoren al de hangop en bewaar daarna in de koelkast tot gebruik.

Smaakvariaties

Maak je hangop spannend roze door er bietensap doorheen te mengen. Dit geeft een prachtige kleur en een lichtzoete en aardse smaak; ook érg lekker in hartige recepten.

Of breng de hangop op smaak met citroenrasp, versgemalen zwarte peper en zeezout en diverse verse kruiden die je nog hebt liggen.

Met deze frisse kruidenhangop maak je bijvoorbeeld een bietencarpaccio helemaal compleet. Het recept hiervoor vind je hier: 

Ook mijn granola ontbijttaart die ik ooit voor 24Kitchen maakte, zet de hangop in de hoofdrol. Een ideaal dessert of extravagant ontbijt voor op zondagochtend:

Ook lekker: labne

Een variant op hangop is labne. Dit wordt veel gegeten in het Midden-Oosten, daar is deze hartige uitgelekte yoghurt en onderdeel van de mezze – een tafel vol heerlijke kruidige hapjes. 

Meng voor labne 1 tl zout door 500 ml Turkse yoghurt. Maak een theedoek vochtig, knijp deze goed uit en leg in een zeef. Schep hier de yoghurt in. Vouw de doek dicht, zet er iets zwaars op en zet in de koelkast. Laat de yoghurt uitlekken tot een dikke labne. Hoe langer hoe beter, dit mag gerust een paar uur!

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!