Halloween cupcakes
Wat maakt een cupcake met Halloween uitstraling nou zo onweerstaanbaar? Het is dat magische samenspel tussen zacht cakebasis en rijke, romige topping, alsof je elke keer een klein kunstwerkje eet. Je krijgt een stukje warmte van de pompoenpuree, zoet van de suiker, een vleugje fris-fruitigheid van de cranberries, en dat alles ingebed in een luchtige textuur die smelt op je tong. En bovenop? Die smeuïge botercrème, die je uitnodigt om je vingers af te likken. Versierd met spookjes, oogjes of sprinkles, een klein feestje op zichzelf. In één hap proef je niet alleen Halloween, maar pure liefde & plezier in de keuken.

Versier je Halloween cupcakes
Het leukste moment? Versieren natuurlijk! Hier mag je helemaal losgaan. Hoe gekker, hoe beter. Denk aan spinnetjes van dropveters, kleine suikeroogjes die je aankijken, of een swirl van knaloranje botercrĆØme waar je spontaan blij van wordt. Gebruik een spuitzak met verschillende mondjes voor speelse vormen, of ga lekker nonchalant met een lepel aan de slag als je van dat homemade gevoel houdt. En vergeet de sprinkles niet, dat is de confetti van de bakwereld. Of je nu met kids aan het kliederen bent of zelf even je innerlijke bakheks loslaat: dit is het moment waarop je Halloween cupcakes echt tot leven komen.
Wie houdt er nou niet van Halloween cupcakes?
Eerlijk, een cupcake is gewoon puur geluk in mini-formaat. Zoān zachte, luchtige cake met een romige topping die je al laat glimlachen bij de eerste hap. Ze zijn klein, maar brengen groots plezier, perfect voor elk moment waarop je iets lekkers verdient (en dat is eigenlijk altijd, toch?). Of je ām nu eet met een kop koffie, deelt met je kids of stiekem allemaal zelf opeet terwijl je series binget: cupcakes zijn troost, vrolijkheid en verwennerij in ƩƩn. En dat is precies waarom niemand ze kan weerstaan.
Maak ook zeker deze halloween koekjes!

Halloween cupcakes
Ingrediƫnten
Voor de cupcakes:
- 175 ml zonnebloemolie
- 175 gr licht bruine basterdsuiker
- 3 grote eieren
- 1 tl vanille extract
- 200 gr geroosterde pompoenpuree zie link
- 125 gr cranberries gedroogd
- rasp van 1 sinaasappel
- 2 tl gemalen kaneel
- 1/2 tl kardemom
- 1 tl anijszaadjes
- 1/2 tl kruidnagel gemalen
- 150 gr zelfrijzend bakmeel
- 50 gr kastanjemeel
- 1 tl baking soda
Voor de botercreme
- 45 gr bloem
- 240 ml melk
- 200 gr roomboter ongezouten ā op kamertemperatuur
- 200 gr poedersuiker
- 5 ml vanille extract
Bereidingswijze:
- Verwarm je oven voor op 180 C en bekleed een muffin vorm met cupcake papiertjes naar keuze. Giet de olie in een grote mengkom en doe hier de suiker, eieren en vanille bij. Klop dit even goed door, voeg dan de gepureerde pompoen, cranberries en sinaasappelschil toe.
- Roer de kaneel, kardemom, kruidnagel, anijszaadjes, bloem (beide soorten. Zeef het wel even want kastanjemeel wil nog wel eens klonteren) en bakzout erdoor. Schep het vervolgens in de klaarstaande cupcake papiertjes. Vul niet helemaal tot de rand maar hou nog een beetje ruimte over. Het rijst als het goed is!
- Bak de cupcakes voor 25 minuten of tot een houten prikker er droog uitkomt als je die in het midden steekt. Haal ze eruit en laat volledig afkoelen op een cakerek terwijl je de botercreme maakt
- Vanille botercreme
- Zeef de bloem en doe dit samen met de melk in een steelpannetje. Roer alles met een garde goed door zodat je geen klontjes hebt. Zet je pan vervolgens op het vuur en terwijl je het verhit blijf je roeren. Het zal vrij snel dikker worden maar blijf rustig doorroeren voor ongeveer een minuut of vijf. Als het kookt zet je het vuur lager. Een kleine prikker moet rechtop blijven staan in je mengsel. Dan weet je dat het dik genoeg is.
- Doe het over in een kom en dek af met plastic folie. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
- Ondertussen kun je in een andere kom de boter luchtig kloppen. Voeg dan de poedersuiker toe (let op stuiven!) en het vanille extract en mix tot alles goed is gemengd.
- Zodra je bloem mengsel is afgekoeld kun je het erbij doen. Mix het geheel vervolgens nog eens vijf minuten flink door en zet de kom weer in de koelkast voor een half uur. Daarna is het klaar om te gebruiken.
- Recepten
- Cake recepten
- Feestdagen recepten
- Halloween recepten
- Herfst
- Muffin recepten
- Seizoensrecepten
- Zoete recepten
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka