Groene bom van smaak: shakshuka boordevol groenten
Deze groene shakshuka is een feestje op je bord! Groene groentes duiken samen de pan in en vormen een smeuïge, groene saus waarin de eieren langzaam garen tot perfecte romigheid. Met een flinke schep pesto en een snufje komijn en een schepje harissa krijgt dit kleurrijke éénpansgerecht een heerlijke, kruidige twist. Binnen een halfuur tover je een gezond, vrolijk en vol smaak gerecht. Lunch of diner op tafel dat niet alleen je groentequota een boost geeft, maar ook je smaakpapillen laat dansen.
Groentes
Voor sommige mensen echt een onoverkomelijk groot probleem. De oplossing is om bij elke maaltijd wat groentes te nemen. Dus niet die standaard boterham met hagelslag, maar bijvoorbeeld een boterham met kaas, komkommer en tomaat. Of een cracker met hummus en gerookte paprika.
Het hoeft niet perse heel ingewikkeld te zijn. Maar gerechten zoals deze groene shakshuka helpen ongetwijfeld mee om je groente quota van de dag te halen. Ik eet de groene shakshuka meestal zo, zonder andere dingen erbij maar vind je dat te kaal? Dan kun je er lekker brood bij serveren of iets als aardappeltjes.

Maken van de groene shakshuka
Al eerder deelde ik met jullie de meer traditionele shakshuka. Die wordt standaard gemaakt met veel tomaten zodat het een roodgekleurde versie is. Hier worden voornamelijk groene groentes gebruikt. Je kunt dit afwisselen afhankelijk van het seizoen.
En het is ook niet verplicht om er alleen maar groene dingen in te stoppen. Ik vind het bijvoorbeeld ook heerlijk om er champignons bij te doen. Het is een behoorlijk flexibel gerecht en kun je aanpassen aan je eigen wensen of de inhoud van je koelkast.

Groene shakshuka met extra veel groente
Ingrediƫnten
- 8 el olijfolie
- 150 gr bosui
- 3 tenen knoflook
- 100 gr palm of boerenkool
- Zout en zwarte peper
- 2 tl komijnzaad
- 100 gr koriander
- 60 gr dille en/of 100 gr peterselie
- 200 gr spinazie
- 1 tl kurkuma
- 4 eieren
- 2 el harissa
- 3 el Griekse yoghurt
Bereidingswijze:
- Verhit wat olie in een grote pan op middelhoog vuur. Snijd de bosui in ringen en bak 3 minuten.Ā Ā
- Snijd intussen de kruiden heel fijn. Haal de nerf uit de palm of boerenkool en hak fijn.Ā Ā
- Pel de knoflook en snijd in plakjes. Voeg toe aan de bosui en voeg dan ook komijn toe, bak 2ā3 min. Voeg daarna de kruiden toe en bak nog circa 10 min tot alles diepgroen en geurend is.
- Voeg de spinazie in porties toe met kurkuma, 1 tl zout en peper. Laat slinken.Ā
- Voeg 300 ml water toe en laat 10 min sudderen tot bijna droog.Ā Ā
- Maak 4 kuiltjes, breek in elk een ei. Dek af en kook 3ā5 min tot het eiwit gestold is (langer voor hardere dooiers).Ā
- Schep de yoghurt op de shakshuka. Lepel er ook wat harissa op. Eetsmakelijk!Ā Ā
Voedingswaarde per portie
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka