Groentes
Voor sommige mensen echt een onoverkomelijk groot probleem. De oplossing is om bij elke maaltijd wat groentes te nemen. Dus niet die standaard boterham met hagelslag, maar bijvoorbeeld een boterham met kaas, komkommer en tomaat. Of een cracker met hummus en gerookte paprika.
Het hoeft niet perse heel ingewikkeld te zijn. Maar gerechten zoals deze groene shakshuka helpen ongetwijfeld mee om je groente quota van de dag te halen. Ik eet de groene shakshuka meestal zo, zonder andere dingen erbij maar vind je dat te kaal? Dan kun je er lekker brood bij serveren of iets als aardappeltjes.
Maken van de groene shakshuka
Al eerder deelde ik met jullie de meer traditionele shakshuka. Die wordt standaard gemaakt met veel tomaten zodat het een roodgekleurde versie is. Hier worden voornamelijk groene groentes gebruikt. Je kunt dit afwisselen afhankelijk van het seizoen.
En het is ook niet verplicht om er alleen maar groene dingen in te stoppen. Ik vind het bijvoorbeeld ook heerlijk om er champignons bij te doen. Het is een behoorlijk flexibel gerecht en kun je aanpassen aan je eigen wensen of de inhoud van je koelkast.
De wat hardere groentes zoals de sperziebonen en de sugarsnaps kook ik altijd even voor. Afgezien van het feit dat ze te hard echt niet lekker zijn, is het met name bij sperziebonen ook geen goed idee. Even voorkoken dus tot al dente. Het gaart nog verder in het gerecht dus dat is goed genoeg.
Pesto
Als snelle smaakmaker gebruik ik hier pesto. Vind ik lekker en is makkelijk om te verwerken maar ook hier kun je gerust variatie aanbrengen. Hou je meer van pittig bijvoorbeeld? Schep er eens een beetje harissa door. Dat geeft het meteen een kick en pit.

Groene shakshuka met extra veel groente
Ingrediƫnten
- 100 gr sperziebonen
- 200 gr spinazie
- 150 gr boerenkool
- 1 venkelknol in dunne plakjes
- 1 courgette in blokjes
- 100 gr sugarsnaps
- ½ tl gemalen komijn
- ½ tl chilivlokken
- 3 el pesto
- 3 eieren
- 4 el geraspte kaas
Bereidingswijze:
- Kook de sperziebonen en de sugarsnaps even voor zodat het rauwe eraf is.
- Verhit een grote wok en bak hierin de venkel, courgette, sugarsnaps en de sperziebonen tot ze beetgaar zijn.
- Voeg de specerijen toe en de bladgroentes (spinazie en boerenkool) en bak mee tot deze geslonken zijn. Breng op smaak met zout en peper en roer de pesto erdoor.
- Maak drie kuiltjes in de groente en breek hier je eieren in. Zet het vuur laag en strooi (optioneel) de kaas erover. Bak tot de eieren gaar zijn.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.