Deze Griekse omelet met rode ui, tomaat en feta is een super originele lunch of stevig ontbijt voor in het weekend. Ook lekker om mee te nemen op een picknick of in de lunchtrommel!
Je maakt deze Griekse omelet eenvoudig en snel, en alle ingrediënten die erin gaan, zijn vegetarisch. Stuk voor stuk smaakbommetjes: van de romige feta tot de kruidige peterselie, en de zwarte olijventapenade om het helemaal af te maken. Lekker om te serveren met (volkoren) stokbrood.
Feta: typisch Grieks
In dit gerecht gebruik ik feta als garnering. Feta is echt een typisch Griekse kaas gemaakt van schapenmelk. De smaak is scherp en zoutig. Je koopt feta, net als mozzarella, in zo’n zakje met zoutoplossing. Let wel goed op als je ‘m in de supermarkt koopt, dat het échte feta is: en niet ‘blokjes witte kaas’. Die smaken, vind ik, echt naar niets…
Liever een ander gerecht met feta? Maak dan deze hartige baklava met zoete aardappel en feta
De zwarte olijventapenade maakt het af
Je serveert deze omelet met de zwarte olijventapenade. Deze kan je erop doen, maar kun je er ook zeker naast eten op een broodje. Zwarte olijven zijn sterk van smaak en geven je gerecht nét dat extra beetje smaak. Niet zo dol op olijven? No problemo: het is natuurlijk ook mogelijk om deze te vervangen door zongedroogde tomatentapenade. Ja, dit gerecht kun je helemaal naar eigen smaak maken.
Nog geen goede pan in huis? Dan is deze stalen Debuyer koekenpan echt perfect om deze Griekse omelet in te bakken. Zorg wel voor voldoende olie van tevoren in je pan.

Griekse omelet met rode ui, tomaat en feta
Ingrediënten
- 8 eieren
- zeezoutvlokken en zwarte peper
- 2 el olijfolie
- 1 rode ui gesnipperd
- 1 puntpaprika in halve ringen
- 100 g rijpe cherrytomaten doormidden, zaadjes eruit
- 75 g feta verkruimeld
- 1/2 bosje platte peterselie blad grof gehakt
- 4 el zwarte olijventapenade
Bereidingswijze:
- Klop de eieren goed los, liefst met een mixer, tot je een homogene, lichtgele massa zonder sliertjes hebt. Roer er zout en peper doorheen. Zet apart.
- Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak hierin de rode ui in 5 minuten op middelhoog vuur bruin. Bak de paprika en tomaatjes 5 minuten mee; je wilt dat de tomaatjes al wat zacht beginnen te worden, en dat eventueel vocht verdampt is.
- Giet de losgeklopte eieren erbij en bak ze in circa 5-10 minuten net gaar, terwijl je af en toe lichtjes roert (tip: dit gaat handig met een paar eetstokjes!). Houd de pan eventueel schuin om het nog vloeibare ei in contact te brengen met de pan. Een deksel op de pan helpt om het goed te laten stollen.
- Snijd de omelet in puntjes en bestrooi elke portie met feta en peterselie. Serveer er een lepel zwarte olijventapenade bij.
Voedingswaarde per portie
- Recepten
- Dieetsoorten
- Gezonde recepten
- Griekse recepten
- Lunch recepten
- Ontbijt recepten
- Snelle recepten
- Vegetarische recepten
- Wereldkeuken

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.