In Nederland zijn we vaak druk bezig en nemen we minder tijd om een momentje te maken van het eten. Na het lezen van dit recept pak jij dat geheel anders aan! De Griekse gehaktballetjes met fetakaascrème en salade creëren het gevoel van verbondenheid en geven jou de kans om verhalen te delen en herinneringen te maken met jouw naasten.
Voor het maken van de Griekse gehaktballetjes, gebruik ik lamsgehakt. Vind je dat nu niet zo lekker? Dan kun je ook kiezen voor kipgehakt, half-om-half gehakt, varkensgehakt of rundvleesgehakt. Het gehakt breng ik op smaak met olijven, zongedroogde tomaten en oregano. Vervolgens vul ik de gedraaide balletjes met feta. Ik serveer de balletjes met een frisse fetakaascrème, een ontzettend lekkere orzo salade en pita’s of flatbread (maar net wat je lekkerder vindt).
Mezze
In de Griekse keuken is het normaal om de tafel vol te zetten met allerlei kleine gerechtjes altijd met een lekkere Griekse salade erbij. Zo’n klein gerechtje noem je ook wel een ‘mezze’. Het woord mezze betekent dan ook letterlijk ‘hapje’. Wil je naast de Griekse gehaktballetjes met fetakaascrème en orzo salade ook nog een andere mezze op tafel zetten? Bekijk dan mijn 10 lekkerste Griekse gerechten.


Griekse gehaktballetjes met fetakaascrème en salade
Ingrediënten
- 50 gr groene olijven zonder pit
- 50 gr zongedroogde tomaten
- 1 el gedroogde oregano
- 4 el paneermeel
- 1 ei
- 500 gr lamsgehakt of gemengd gehakt
- 300 gr feta
- 1 ui
- 2 el olijfolie
- 300 gr orzo
- 700 ml kippenbouillon
- 2 el olijfolie
- 200 gr spinazie
- 3 citroenen
- 125 gr Griekse yoghurt
- 4 takjes dille
- 4 pita broodjes, flatbread
- snuf peper
- zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch), 180 graden (hetelucht).
- Hak de olijven en zongedroogde tomaten fijn en meng ze samen met oregano, 0,5 theelepel zout, paneermeel en het ei door het gehakt. Rol 12 balletjes van ongeveer 4 centimeter doorsnede.
- Snijd 100 gram feta in 12 blokjes van ca 1 centimeter. Maak in elk balletje gehakt een gaatje en stop er een blokje feta in. Vouw de balletjes goed dicht en rol ze weer mooi rond. Leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat* en bak ze in 20 minuten goudbruin. Keer ze na 10 minuten een keer om.
- Haal de schil van de ui en hak fijn. Verhit een scheutje olijfolie, bak de ui 3-4 minuten op laag vuur, voeg de orzo toe. Schenk de bouillon in de pan en laat 12 minuten met de deksel op de pan koken. Schep de spinazie er doorheen totdat de blaadjes geslonken zijn. Knijp 2 citroenen uit over de orzo en breng verder op smaak met peper en zout.
- Klop de rest van de feta (200 gram) met Griekse yoghurt in een keukenmachine tot een romige dip. Voeg citroenrasp en -sap van 1 citroen toe. Hak de dille fijn en schep er door.
- Verdeel de orzo over de borden, geef de balletjes erbij en een paar flinke eetlepels van de fetadip. Serveer met knapperige pita's of flatbread.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.