Het effect van banaan in granola
Wanneer je banaan verwerkt in je granola, zorgt dit voor een natuurlijke zoetheid zonder dat je extra suikers hoeft toe te voegen. Overrijpe bananen zijn bijzonder zoet. Maar dat is niet alles! De banaan zorgt er ook voor dat je granola lekker sticky wordt. Hierdoor ontstaan er grote, knapperige stukken, ook wel chunks genoemd, die je met een lepel of gewoon uit de hand kunt eten. Deze chunks zijn ideaal voor iedereen die houdt van een beetje extra textuur in z’n ontbijt. Daarnaast voegt banaan extra vezels en kalium toe, wat het een gezonde keuze maakt om je dag mee te beginnen. Vezels dragen bij aan een verzadigd gevoel en ondersteunen een gezonde spijsvertering, terwijl kalium goed is voor je hart en spieren.
Waarom zou je het zelf maken?
Wat granola nog lekkerder maakt, is als je het zelf maakt in plaats van kant-en-klaar te kopen. Veel varianten uit de supermarkt bevatten toegevoegde suikers, oliën en conserveringsmiddelen en die heb je helemaal niet nodig voor lekkere granola. Door het zelf te maken, heb je volledige controle over de ingrediënten. Je kunt het precies zo zoet of hartig maken als je zelf wilt, en je kunt kiezen voor gezondere vetten zoals kokosolie of olijfolie. Bovendien is je zelfgemaakte verser én dus knapperiger.
Deze toppings moet je proberen
Wil je je granola naar een hoger niveau tillen? Voeg dan wat lekkere toppings toe! Denk aan vers fruit zoals bessen, plakjes banaan of vijgen voor een frisse en zoete touch. Ook een schepje notenpasta, zoals amandel- of pindakaas, maakt ‘m extra romig en vullend. Zin in wat crunch? Strooi er wat cacaonibs, geroosterde kokosflakes of extra gehakte noten overheen. Voor de echte zoetekauw kan een drizzle van honing of ahornsiroop net dat beetje extra zoetheid geven. Deze toppings maken je ontbijt nóg lekkerder!
Je hoeft niet alles in één keer op te eten want je kunt de granola heel goed bewaren in een afsluitbare bus. Zo blijft deze nog zeker twee weken goed. (Als je ‘m niet voor die tijd al helemaal op hebt.) Zorg wel dat het echt goed is afgekoeld voor je het in een bus doet. Is het nog een beetje warm dan wordt het snel een beetje taai. Afkoelen is dus het advies.
Dit recept maakt ongeveer 500 gram, maar je kunt het natuurlijk makkelijk vermenigvuldigen als je meer wilt maken.
Probeer ook eens deze granola met espresso! Of Powergranola met gepofte rijst, pitten en kokos of Easy granola potjes met aardbeien.

Granola met banaan
Ingrediënten
Ingrediënten
- 300 gr havervlokken
- 100 gr ongebrande noten
- 100 gr geraspte kokos
- 1 el kaneel
- 1 el lijnzaad
- 3 el kokosvet
- 4 el maple syrup
- 1 tl vanille-extract
- 2 overrijpe bananen geprakt
Bereidingswijze:
- Bij het granola maken begin je met de oven voor te verwarmen op 150 graden.
- Vervolgens bekleed je de bakplaat met bakpapier.
- Doe het kokosvet, het vanille-extract en de maple syrup in een pannetje en laat dit allemaal op laag vuur smelten.
- Roer alle ingrediënten nu door elkaar en stort het uit op de bakplaat.
- Bak de granola nog 35 minuten. Laat het daarna helemaal afkoelen en bewaar het in een afsluitbare bus of in een leuke weckpot. Zo kun je nog twee weken lang genieten van deze heerlijke en gezonde ontbijtmix. (Of iets korter, als je er maar geen genoeg van kunt krijgen.)
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.