Gezonde ovenschotel met zoete aardappel en andijvie

Zoete aardappel in plaats van gewone aardappel

Anders dan de naam doet vermoeden is de zoete aardappel helemaal geen familie van de aardappel. De zoete aardappel komt uit de windefamilie. Die je misschien kent van die prachtige klimplanten met mooie bloemen.

Dat betekent ook dat de zoete aardappel in tegenstelling tot de aardappel inuline bevat in plaats van zetmeel. Inuline verteert veel langzamer dan zetmeel en is daarmee een gezonder alternatief.

In deze gezonde ovenschotel met zoete aardappel en andijvie gebruik ik ook graag kalkoenfilet. Dit kun je overigens ook prima vervangen door kipfilet. Maar net waar je voorkeur naar uitgaat.

Andijvie zoete aardappel schotel miljuschka

Kalkoenblokjes

Kalkoenblokjes zijn een fantastische keuze voor deze gezonde ovenschotel, want ze zijn mager, eiwitrijk en zorgen voor een stevige bite die perfect samenkomt met de zachte zoete aardappel en de frisse andijvie. De kalkoen is lekker smaakvol, zonder te zwaar te zijn, en het past prachtig in dit kleurrijke gerecht. Even aanbakken in de pan en klaar om te combineren met die heerlijke groenten. Je krijgt niet alleen een voedzame maaltijd, maar ook een goede dosis proteĆÆne om de dag door te komen. Het is simpel, snel en vooral lekker, precies zoals het hoort!

Andijvie in de gezonde ovenschotel

In de ovenschotel gaat een flinke hoeveelheid andijvie. Deze wok je eerst tot alles geslonken is. Dit laat je vervolgens afkoelen en daarna knijp je het goed uit. Dat is een essentiƫle stap om te voorkomen dat de ovenschotel straks te nat wordt.

Om de gezonde ovenschotel af te maken doe ik er wat 30+ geraspte kaas op. Lekker om een krokant korstje te maken!

Andijvie zoete aardappel schotel miljuschka
Totale tijd40 minuten

Ovenschotel met zoete aardappel en andijvie

4.22 van 78 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediƫnten

4 portie(s)
  • 800 gr zoete aardappel geschild, gekookt en gepureerd
  • 500 gr andijvie
  • 1 el olijfolie
  • 300 gr kalkoenfilet blokjes
  • 4 el 30+ geraspte kaas
  • Peper en zout
  • 2 el geschaafde amandel
  • 1 takje tijm

Bereidingswijze: 

  • Neem een ruime ovenschaal en zet deze alvast klaar.
  • Verhit nu een wok met de olijfolie en bak hierin de andijvie kort aan, het gaat namelijk ook nog in de oven, (desnoods in gedeeltes), voeg peper en zout toe voor smaak. Doe de andijvie over in een vergiet en laat goed afkoelen.
    Bak de kalkoenfilet blokjes met wat peper en zout in dezelfde pan tot deze gaar is en goudbruin.
  • Eenmaal afgekoeld knijp je het vocht goed uit de andijvie. Doe dit nu in de ovenschaal en maak hier een egale laag van.
  • Verdeel de kalkoen over de andijvie en eindig met een laag van de zoete aardappelpuree.
  • Strooi de geraspte kaas, de geschaafde amandel en een takje tijm over de puree en zet in de oven voor 20 minuten of tot de kaas gesmolten is en goudbruin.

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn : 248kcalKoolhydraten: 24gProteine: 21gVet: 8gVerzadigde vetten: 3gTrans Fat: 1gCholesterol: 49mgNatrium: 290mgKalium: 919mgVezels: 7gSuiker: 5gVitamine A: 16996IUVitamine C: 11mgCalcium: 167mgIJzer: 2mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en in een culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.