Met deze havermout ontbijt bars, scoor je op alle fronten. Het is een heerlijke kruising tussen ontbijt en gebak, boordevol gezonde ingrediënten en supermakkelijk te maken. Perfect om je dag energiek en vrolijk te beginnen. Dus trek je keukenschort aan en verwarm die oven, want dit recept gaat je nieuwe favoriet worden.
Havermout is je beste vriend
Oh, havermout… Het is een beetje de onopvallende ster in de wereld van ontbijtjes. Zo’n ingrediënt dat je in je kast hebt staan, maar waar je misschien niet altijd het volle potentieel van ziet + havermout is een super budget product. Nou, ik ben hier om je te vertellen: havermout is je redder in de ochtendstorm en een heuse superheld voor je lijf!
Een klein beetje havermout geschiedenis
Wist je dat havermout al eeuwenlang een vaste waarde is in keukens over de hele wereld? De Romeinen en de Schotten hadden er al vroeg een zwak voor, en terecht. Vooral in Schotland werd het de ontbijtklassieker, met van die stevige, dampende kommen die je zelfs op de koudste dagen warm hielden. Vandaag de dag is havermout wereldwijd geliefd, van overnight oats in hippe cafés tot klassieke pap bij je oma aan tafel.
Waarom havermout zo goed voor je is!
Havermout is een echte alleskunner. Hier zijn een paar redenen waarom je vaker naar die bus havervlokken moet grijpen:
- Energie die blijft plakken
Havermout zit vol complexe koolhydraten. Dat betekent dat je niet na een uur alweer met een rommelende maag zit, maar dat je lichaam geleidelijk energie vrijgeeft. Perfect voor drukke ochtenden of een pittige workout.
- Lief voor je hart
Havermout bevat bèta-glucanen, een fancy woord voor oplosbare vezels die helpen om je cholesterol in toom te houden. Oftewel: havermout = hartvriendelijk.
- Rust voor je buik
Vezels, vezels, vezels! Je darmen worden er blij van, en jij ook. Havermout helpt je spijsvertering soepel te laten lopen en geeft je dat lichte, energieke gevoel.
- Veelzijdig tot en met
Van ontbijtjes tot koekjes, smoothies en zelfs hartige gerechten, havermout kan alles. En het werkt ook nog eens als bindmiddel in recepten. Wie heeft eieren nodig als je havermout hebt?
Dus, als je je dag eens echt goed wilt beginnen, kijk dan niet verder dan die trouwe bus havermout. Het is goedkoop, gezond, en je kunt er eindeloos mee variëren. Een beetje zoals een goede vriendin: altijd daar, altijd betrouwbaar en altijd verrassend. Deze havermout ontbijt bars zijn niet alleen een feestje om te maken, maar ook een boost voor je goede voornemens. Helemaal geen ingewikkelde ingrediënten, geen uren in de keuken, wel gezond en waanzinnig lekker! Dus waar wacht je nog op? Bakken maar!

Havermout ontbijt bars
Benodigdheden
- 1 Bakpapier
- 1 Ovenschaal van 20 x 20 cm
Ingrediënten
- Olie om in te vetten
- 3 stuks bananen
- 300 gr havermout
- 1/2 tl gember poeder
- 1/2 tl gemalen kardemom
- 2 tl bakpoeder
- 1 el maizena
- 500 ml melk
- 1/2 tl zout
- 5 el rietsuiker
- 250 gr bosbessen diepvries
- 200 gr Griekse yoghurt
- 6 el amandelpasta
- 3 el honing
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht 160 °C). Bestrijk de ovenschaal licht met olie en bekleed met het bakpapier.
- Prak de bananen fijn met een vork. Roer er de havermout, gember, kardemom, bakpoeder, maizena, melk, zout en 3 el suiker door. Doe in een ovenschaal en strijk de bovenkant glad.
- Verdeel de bessen over de havermout en verdeel de yoghurt in een paar grote scheppen over de schaal. Strijk een beetje glad. Bestrooi met de rest van de rietsuiker. Bak 30-35 minuten in het midden van de oven.
- Roer ondertussen de amandelpasta los met de honing en 3 el water.
- Haal de oats ui de oven en laat 20 minuten afkoelen. Haal de havermout uit de ovenschaal en snijd in 12 stukken. Verdeel over de borden en besprenkel met de pasta.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.