Gestoomde broodjes met kip en ei

Gestoomde broodjes met kip en ei

Gestoomde broodjes kennen we natuurlijk vooral als de bapao. En dan heb je nog de bao buns die ook gestoomd zijn maar er net weer anders uitzien. Overigens zeggen wij vaak in Nederland een “broodje bapao” maar dat is eigenlijk dubbel. Want in het woord bapao zit al bao wat broodje betekent.

Voor mijn versie van gestoomde broodjes heb ik me laten inspireren door de Vietnamese keuken. Al zitten er natuurlijk ook wat Miljuschka invloeden in…

Maken van de gestoomde broodjes

Om te beginnen moet je natuurlijk de broodjes zelf maken. Hiervoor kun je het makkelijkste een keukenmachine gebruiken maar het kan natuurlijk ook prima met de hand gekneed worden. Zorg dat je een mooi soepel deeg hebt.

Rol het deeg uit in een lange worst en snij hier 9 gelijke stukken van. Deze draai je vervolgens uit tot mooie balletjes. Laat die afgedekt met een stuk plastic folie 30 minuten rusten in de koelkast.

Voor de vulling gebruikte ik hier kwarteleitjes. Kun je die nu niet vinden of wil je die niet kopen gebruik dan een gekookt ei in vier kwarten gesneden. Voor elk broodje gebruik je dan 1 kwart ei.

Vullen van de gestoomde broodjes

Voor het vullen van de gestoomde broodjes neem je een balletjes deeg. Dit rol je netjes uit tot een halve centimer dikte. Hou het deeg in de palm van je hand en schep 2 ruime eetlepels van de vulling in het midden. Daarop doe je het kwarteleitje of je kwart ei. De randen van het deeg trek je nu met je andere hand iets naar buiten en die vouw je vervolgens netjes over de vulling heen.

Knijp het stevig bij elkaar zodat het straks goed blijft zitten als je gaat stomen.

Bekleed nu je stoompan of een stoommandje met wat bakpapier en leg de broodjes hierin met de gevouwen kant naar beneden. Je stoomt ze ongeveer 15 minuten tot ze stevig en gerezen zijn.

Serveer de gestoomde broodjes met limoen, hoisinsaus, en chilisaus.

Gestoomde broodjes

Gestoomde broodjes

Gestoomde broodjes met kip en ei

4.72 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Vietnamese
Porties 9 portie(s)

Benodigdheden

  • keukenmachine (optioneel)
  • stoommandjes
  • Bakpapier

Ingrediënten
 

VOOR HET DEEG

  • 200 ml melk
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 el suiker
  • 1 el olie
  • 1 ⁄2 tl zout

VOOR DE VULLING

  • 9 kwarteleitjes *
  • 1 lente-ui
  • 3 takjes koriander
  • 4 waterkastanjes
  • 1-2 cm gemberwortel
  • 200 g kipgehakt
  • 50 g rauwe gepelde gamba’s
  • 1 ⁄2 el vissaus
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl zout

VOOR DE GARNERING

  • 1 limoen
  • sesamzaadjes
  • hoisinsaus of oestersaus
  • chilisaus of sriracha

Instructies
 

  • Meng alle ingrediënten voor het deeg met de hand of in de keukenmachine tot een samenhangend en soepel deeg. Stort het deeg op een met bloem bestoven aanrecht en rol het tot een lange worst. Snijd de worst in 9 gelijke stukken en draai er balletjes van.
  • Leg de balletjes deeg op een met bloem bestoven plateau en laat ze afgedekt 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Kook de kwarteleitjes voor de vulling circa 2,5 minuut. Laat ze schrikken in koud water en pel ze.
  • Snijd de lente-ui fijn. Pluk de blaadjes van de koriander en snijd ze fijn. Hak de waterkastanjes fijn. Schil en rasp de gemberwortel. Meng met alle overige ingrediënten voor de vulling in een kom en roer goed door tot er een stevige massa ontstaat.
  • Neem een balletje deeg, bestuif dit licht met bloem en rol het uit tot een halve centimeter dikte. Schep 2 ruime eetlepels vulling in het midden van het deeg, met daarbovenop een kwarteleitje. Trek de randen van het deeg wat naar buiten, vouw ze over de vulling en knijp ze stevig bij elkaar.
  • Bekleed de stoommandjes met bakpapier en leg de broodjes er met de gevouwen kant naar beneden in. Stoom de broodjes 15 minuten tot ze stevig en gerezen zijn.
  • Snijd de limoen in partjes. Besprenkel de broodjes met sesamzaadjes en serveer met hoisinsaus, partjes limoen en chilisaus.
  • * Geen kwarteleitjes? Vervang ze door een kwart hardgekookt ei per broodje.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.