Waarom geroosterde wortelsalade?
Waarom geroosterd, vraag je? Nou, door het roosteren worden de wortels heerlijk zoet en zacht, met een licht krokant randje. Het is een game changer, geloof me. En als we dan die warme, zoete wortels combineren met een frisse wortelsalade dressing, dan gebeurt er magie op je bord.
Is wortelsalade gezond?
Wortels staan bekend om hun hoge gehalte aan bètacaroteen, een krachtige antioxidant die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Deze vitamine speelt een cruciale rol in het behoud van een gezonde huid, zicht en immuunsysteem. Daarnaast bevatten wortels vezels, die belangrijk zijn voor een goede spijsvertering en het behoud van een gezond gewicht. Met een lage caloriewaarde en rijk aan voedingsstoffen, is een frisse wortelsalade een uitstekende toevoeging aan elk dieet.
De ultieme bewaartip
Oké, laten we eerlijk zijn, deze geroosterde wortelsalade is zo lekker dat de kans klein is dat je leftovers hebt. Maar, mocht het wonder zich voordoen, dan heb ik dé tip voor je. Bewaar de geroosterde wortelsalade in een luchtdichte container in de koelkast, en je hebt nog tot 3 dagen een fantastisch bijgerecht ready to go. Wil je het weer tot leven wekken? Even opwarmen in de oven of op kamertemperatuur laten komen en het is alsof je weer terug bent bij de eerste hap!
Of je nu op zoek bent naar de perfecte sidekick voor je zondagse diner, of gewoon iets unieks wilt toevoegen aan je weekmenu, geroosterde wortelsalade is here to save the day. Niet alleen is het een gezonde, smaakvolle toevoeging aan elke maaltijd, het is ook nog eens super makkelijk om te maken. Dus waar wacht je nog op?


Geroosterde-wortelsalade
Ingrediënten
- 1 bos bospeen laat een klein stukje groen zitten
- 3 el olijfolie
- 1 tl kaneel
- 1 tl chilivlokken
- 1 el honing
- 30 g pijnboompitten
- scheutje extra vierge olijfolie om te garneren
- zacht brood voor erbij
Voor de dressing
- 200 g Griekse yoghurt
- ½ ingemaakte citroen fijngesneden
- 15 g dille fijngesneden
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor tot 180 ºC (hetelucht 160 ºC) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Halveer de bospenen in de lengte en verdeel ze over de bakplaat. Breng op smaak met de olijfolie, kaneel, chilivlokken, honing en zout en peper. Wrijf het oliemengsel met je handen in de stukken bospeen zodat ze rondom gemarineerd zijn. Rooster ze 25 minuten in het midden van de oven; schep ze halverwege de oventijd om. De bospenen zijn goed als de punt van een scherp mes er gemakkelijk in glijdt. Ze moeten gaar zijn, maar niet helemaal zacht. Een beetje bite is juist lekker.
- Bak intussen de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn en geuren. Laat ze afkoelen.
- Meng voor de dressing de yoghurt met de ingemaakte citroen en driekwart van de dille. Breng op smaak met zout en peper.
- Deze salade is het lekkerst als je de warme bospeen door de koude yoghurtdressing husselt. Verdeel het geheel over een grote schaal, bestrooi met de rest van de dille en besprenkel met de extra vierge olijfolie. Bestrooi met de pijnboompitten en serveer met brood.
- Vegetarische recepten
- Bijgerechten
- Dieetsoorten
- Makkelijke recepten
- Oranje recepten
- Recepten
- Snelle recepten
- Voorgerechten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.