Gefrituurde spruitjes = de comeback van de eeuw!
We moeten het er gewoon even over hebben: spruitjes. Die arme groentjes die jarenlang met lange tanden zijn weggewerkt tijdens het kerstdiner. Gekookt tot snot, geur van natte sokken⦠je weet het nog. Maar vergis je niet: deze kleine groene bolletjes zijn volwassen geworden. Ze hebben leren rocken. Gefrituurd krijgen ze een bijna snack-achtige crunch, met een nootachtige smaak waar je āwaarom heb ik dit niet eerder gedaan?ā bij denkt. Spruitjes in de hoofdrol dus, en geloof me: deze keer is het geen drama, maar een Oscarwaardige performance.
Frituren maakt alles beter (ja ook spruitjes)
Er is iets magisch aan frituren. Nee, je hoeft niet meteen met een friteuse te gaan sjouwen, een pan met een laagje olie doet het ook. En geloof me: die knetterende hitte tovert je brave spruitjes om tot knapperige gefrituurde spruitjes. Je krijgt een krokant randje met een bijna romige binnenkant. Combineer dat met een frisse salade eromheen en het is net een feestje waar de snacks gezond zijn en toch de show stelen.

Een salade met pit
Vergeet die standaard slabak waar je drie happen van neemt en dan het broodje kaas pakt. Deze salade is anders. Hier komt karakter om de hoek kijken. Je hebt de bite van de spruitjes, het frisse van wat citroen of limoen, een tikje pit van een dressing met mosterd of chili en misschien zelfs wat geroosterde noten voor extra crunch. Dit is het soort salade waar je je vork in blijft prikken. Elke hap is anders, elke keer denk je: āOhh, dit is goed.ā
Verstoppertje spelen met smaken
Wat deze salade zo leuk maakt? Dat element van verrassing. Je verwacht iets lichts, iets groens, iets gezonds, en dan BAM: daar zijn ineens die gefrituurde spruitjes. Het is alsof je een knapperige truffel ontdekt in je salade. En dan nog met dat vettige randje van het frituren⦠zo lekker. Je serveert dit op tafel en mensen denken: āOh leuk, een salade.ā En drie happen later zijn ze helemaal vergeten dat ze ooit dachten spruitjes vies te vinden.

Gefrituurde spruitjes verborgen in een frisse salade
Ingrediƫnten
Ingrediƫnten
- 200 ml zoete chilisaus
- 200 ml witte wijnazijn
- 1 knoflookteentje
- 4 rode pepers
- 500 g spruitjes
- 100 g rode kool
- 100 g witte kool
- 100 g alfalfa
- 1 rode ui
- 1 jalapeƱo-peper
- zout
- 1 handvol verse muntblaadjes
- 1 handvol verse korianderblaadjes
- 1 handvol verse basilicumblaadjes
Bereidingswijze:
Instructies
- Snijd de knoflook en de rode peper fijn. Maak de spruitjes schoon en halveer deze. Snijd de rode en witte kool heel fijn. Snijd de rode ui en jalapeƱo-peper in fijne ringen.
- Doe de chillisaus, witte wijnazijn, knoflook en rode pepers in een schaal en roer deze saus goed om. Zet opzij.
- Zet de pan met frituurvet op of zet de frituur aan (stel deze in op 180 °C). Frituur de spruitjes hierin, circa 1,5 minuut. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Doe de fijngesneden witte en rode kool, ui, jalapeƱo-peper en alfalfa bij de saus. Hussel goed door elkaar zodat de saus goed over de salade is verdeeld. Breng op smaak met zout. Doe de gefrituurde spruiten erbij en roer om. Voeg als laatste de kruiden (verse munt, verse koriander en verse basilicum) toe.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka