Gebraden varkensrugfilet met venkelsalade

Gebraden varkensrugfilet

Dit heerlijke gerecht met een flink stuk varkensfilet kun je goed in de oven bereiden maar met mooi weer natuurlijk ook op de barbecue. Hou in beide gevallen de temperatuur goed in de gaten.

Maak je de filet op de barbecue gebruik dan alleen de rub en bereid de saus apart in een pannetje op het gasfornuis. Anders verbrand het te snel door de aanwezige honing. In dat geval serveer je de saus erbij en doe je die later over het vlees.

Frisse venkelsalade

Het vlees serveer ik graag met een frisse venkelsalade. Varkensvlees en venkel passen perfect bij elkaar!

Varkensrugfilet met venkelsalade
Totale tijd30 minuten

Gebraden varkensrugfilet met venkelsalade

4.25 van 8 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 portie(s)

Ingrediënten

  • 1 varkensrugfilet van 750 gr
  • 1,5 el olijfolie
  • 3 teentjes knoflook

Kruidenmix

  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl paprika
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl zwarte peper

Saus

  • 3 el appelciderazijn
  • 1,5 el sojasaus
  • 150 gr honing

Venkelsalade

  • 2 venkelknollen fijn gesneden
  • 2 sinaasappels wit verwijderd en in partnes gesneden
  • 150 gr kerstomaatjes of grote tomaten in stukken
  • 1 wortel in plakjes of geraspt
  • Verse peterselie gehakt

Dressing

  • 2 el olijfolie
  • 1 el citroen
  • Honing naar smaak
  • Peper en zout

Bereidingswijze: 

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Maak de kruidenmix door de ingredienten te mengen en bestrooi dit over de varkensfilet. Wrijf het even goed in aan alle kanten.
  • Maak de saus door de ingredienten te mengen.
  • Verhit een koekenpan die in de oven past met de olijfolie. Voeg het varkensvlees toe en bak het aan alle kanten mooi goudbruin.
  • Als het vlees bruin is leg je het aan de kant. Voeg de knoflook toe en bak tot goudbruin. Giet de saus in de pan erbij. Draai het vlees even om in de saus en zet in de oven.
  • Gebruik een vleesthermometer om de temperatuur in de gaten te houden. Haal het eruit als de temperatuur 68˚C is. Dit zal ongeveer 15-18 minuten duren.
  • Haal het vlees eruit, dek losjes af met aluminiumfolie en laat rusten.
  • Zet de pan met de saus terug op het gasfornuis over medium hitte en laat het snel inkoken voor een minuutje of 3 tot je een dunne stroopachtige substantie hebt.
  • Haal van het vuur, doe het varkensvlees erin en draai om zodat het vlees door de saus wordt bedekt.
  • Snijd het vlees in dikke plakken en serveer met de saus.

Venkelsalade

  • Voor de venkelsalade meng je alle ingrediënten door elkaar en besprenkel met de dressing. Als je nog venkeltopjes over hebt verdeel die dan ook over de salade.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.