Gebraden varkensrugfilet
Dit heerlijke gerecht met een flink stuk varkensfilet kun je goed in de oven bereiden maar met mooi weer natuurlijk ook op de barbecue. Hou in beide gevallen de temperatuur goed in de gaten.
Maak je de filet op de barbecue gebruik dan alleen de rub en bereid de saus apart in een pannetje op het gasfornuis. Anders verbrand het te snel door de aanwezige honing. In dat geval serveer je de saus erbij en doe je die later over het vlees.
Frisse venkelsalade
Het vlees serveer ik graag met een frisse venkelsalade. Varkensvlees en venkel passen perfect bij elkaar!

Gebraden varkensrugfilet met venkelsalade
Ingrediënten
Ingrediënten
- 1 varkensrugfilet van 750 gr
- 1,5 el olijfolie
- 3 teentjes knoflook
Kruidenmix
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 1/2 tl paprika
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl zwarte peper
Saus
- 3 el appelciderazijn
- 1,5 el sojasaus
- 150 gr honing
Venkelsalade
- 2 venkelknollen fijn gesneden
- 2 sinaasappels wit verwijderd en in partnes gesneden
- 150 gr kerstomaatjes of grote tomaten in stukken
- 1 wortel in plakjes of geraspt
- Verse peterselie gehakt
Dressing
- 2 el olijfolie
- 1 el citroen
- Honing naar smaak
- Peper en zout
Bereidingswijze:
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C
- Maak de kruidenmix door de ingredienten te mengen en bestrooi dit over de varkensfilet. Wrijf het even goed in aan alle kanten.
- Maak de saus door de ingredienten te mengen.
- Verhit een koekenpan die in de oven past met de olijfolie. Voeg het varkensvlees toe en bak het aan alle kanten mooi goudbruin.
- Als het vlees bruin is leg je het aan de kant. Voeg de knoflook toe en bak tot goudbruin. Giet de saus in de pan erbij. Draai het vlees even om in de saus en zet in de oven.
- Gebruik een vleesthermometer om de temperatuur in de gaten te houden. Haal het eruit als de temperatuur 68˚C is. Dit zal ongeveer 15-18 minuten duren.
- Haal het vlees eruit, dek losjes af met aluminiumfolie en laat rusten.
- Zet de pan met de saus terug op het gasfornuis over medium hitte en laat het snel inkoken voor een minuutje of 3 tot je een dunne stroopachtige substantie hebt.
- Haal van het vuur, doe het varkensvlees erin en draai om zodat het vlees door de saus wordt bedekt.
- Snijd het vlees in dikke plakken en serveer met de saus.
Venkelsalade
- Voor de venkelsalade meng je alle ingrediënten door elkaar en besprenkel met de dressing. Als je nog venkeltopjes over hebt verdeel die dan ook over de salade.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.