Wat zijn gamba’s?
Gamba’s, ook wel bekend als reuzengarnalen of tijgergarnalen, zijn een populaire keuze voor zowel thuiskoks als professionele chefs. De zeevruchten hebben een zoete, delicate smaak en een stevige textuur die perfect is voor grillen. Gamba’s zijn rijk aan eiwitten en bevatten essentiële voedingsstoffen zoals omega-3-vetzuren, vitamine B12 en selenium.
Wanneer je gamba’s koopt, zorg er dan voor dat ze vers zijn en een heldere, glanzende kleur hebben. Als je diepgevroren gamba’s gebruikt, ontdooi ze dan volledig voordat je ze op de barbecue legt.
Gamba’s marineren in knoflook
Het grote geheim achter heerlijke gegrilde gamba’s is de marinade. Een goede marinade voegt smaak toe en helpt de gamba’s sappig te houden tijdens het grillen. In het recept, lees je hoe je de marinade maakt. Laat ze minstens 30 minuten marineren, maar niet langer dan 2 uur, aangezien het zuur in de citroen de textuur van de gamba’s kan aantasten.
Gamba’s van de barbecue
Nu je gamba’s gemarineerd zijn, is het tijd om ze op de barbecue te leggen. Verhit je grill op middelhoog tot hoog vuur en maak het rooster schoon. Doe de gamba’s in een hittebestendige schaal en leg ze er op. Pas op dat je ze niet te lang grilt, want dan kunnen ze taai en droog worden. Gebruik eventueel een vleesthermometer om te controleren of de interne temperatuur 63°C heeft bereikt.
Serveren en garnituren
Gegrilde gamba’s zijn heerlijk op zichzelf, maar je kunt ze ook combineren met verschillende bijgerechten en sauzen. Ik heb hier enkele ideeën voor je;
-
Serveer de gamba’s met gegrilde groenten zoals courgette, paprika en maïs.
-
Maak een frisse salade met watermeloen, fetakaas en munt als bijgerecht.
-
Sauce it up! En serveer er sauzen zoals aioli, cocktailsaus of een pittige mangosalsa bij.
-
Knijp wat extra citroensap over de gamba’s vlak voor het serveren voor een frisse smaak.
- Ik serveer er een stokbroodje bij, want die marinade moet je gewoon lekker dippen, maar je kan er ook een borrelbrood bij maken.
Of je nu een intieme barbecue voor twee organiseert of een groot zomerfeest, deze zeevruchten zullen zeker in de smaak vallen. Dus steek die barbecue aan, nodig je dierbaren uit en geniet van een onvergetelijke maaltijd onder de sterrenhemel.
Meer barbecue recepten? Kijk dan eens naar mijn Barbecue biefstuk spiesjes met lente-ui en yoghurtdip of Vegetarische barbecue spiesjes met halloumi

Gamba’s van de barbecue
Ingrediënten
- 600 g gamba’s rauw en ongepeld
- 150 ml olijfolie
- 8 teentjes knoflook partjes
- 1 kleine rode peper door de lengte
- ¼ tl cayennepeper
- 1 tl gerookte-paprikapoeder
- ½ citroen alleen het sap
- grof zeezout
- klein bosje peterselie fijngehakt om te garneren
- 1 wit afgebakken stokbrood in dunne sneetjes
Bereidingswijze:
- Maak eerst de gamba’s schoon door de schaal te verwijderen.
- Giet de olijfolie in de hittebestendige schaal en verdeel er de knoflook, rode peper, cayennepeper en het gerookte-paprikapoeder over. Voeg ook een kneep citroensap en grof zeezout naar smaak toe. Schep er dan de gamba’s door en zorg dat elke gamba met een laagje knoflookolie bedekt is.
- Bak het stokbrood af in de oven.
- Zet daarna de schaal gamba’s op de bbq en bak nog ca. 8 minuten op 200 graden, tot de gamba’s rood van kleur zijn en de knoflookolie bubbelt. Bestrooi de gamba’s met peterselie en serveer ze met het stokbrood.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.