Citroengrasspiesen met gamba’s en inktvis

Citroengrasspiesjes met gamba’s en inktvis

Deze spiesjes moet je echt een keer geprobeerd hebben. Ik vind ze het ultieme Vietnamese gerecht. Om de citroengrasspiesjes te maken heb je – uiteraard – citroengras nodig. Dit kun je over het algemeen goed vinden in de supermarkt, maar zeker ook in de toko.

Om de citroengrasspiesjes te maken begin je met het halveren van de citroengras. Dit doe je in de lengte. Hierdoor komen de smaken van het citroengras zometeen goed door in je vismengsel.

Je maakt nu een mengsel van de gamba’s en de inktvis met de smaakmakers erbij en je draait dit tot een gladde pasta. Hiervan vorm je bolletjes en deze knijp je om de stengels heen.

Krokant korstje

Wat de citroengrasspiesjes extra lekker maakt is dat krokante laagje van panko. Dat blijft vanzelf plakken als je de visstengels door de panko haalt.

Frituur het vervolgens door het visgedeelte door dit in de hete olie te houden tot het goudbruin en gaar is.

Natuurlijk zijn de citroengrasspiesjes niet compleet zonder de nước mắm chấm saus. De allerlekkerste als je het mij vraagt en heel eenvoudig om te maken.

Check hieronder hoe je het precies moet doen en laat me weten wat jij ervan vond!

Probeer ook eens deze runderspiesjes!

Citroengras spiesjes met gamba

Citroengrasspiesen met gamba’s en inktvis

No ratings yet
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 10 min
Gang Bijgerecht
Keuken Vietnamese
Porties 12 portie(s)

Ingrediënten
 

  • 1 limoen
  • 250 g gepelde rauwe gamba's
  • 100 g inktvis of witvisfilet
  • 2 takjes koriander plus extra ter garnering
  • 2 takjes dille plus extra ter garnering
  • 1 tl zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 6 stengels citroengras
  • panko
  • olie om in te frituren
  • lente-ui ter garnering

nước mắm chấm

  • 100 ml water
  • 15 ml rijstazijn
  • 30 g suiker
  • 90 ml nước mắm
  • 45 ml limoensap
  • 4 tenen knoflook gepeld en geperst
  • 2 chilipepers in ringetjes

Instructies
 

  • Rasp de schil van de helft van de limoen. Meng de gamba's, inktvis (of witvis), koriander, dille, limoenrasp, zout en peper in de keukenmachine tot een gladde pasta.
  • Halveer de stengels citroengras in de lengte. Draai 12 bolletjes van de vispasta. Maak de handen vochtig en knijp ieder bolletje rond een gehalveerde citroengrasstengel to een langwerpige kebabvorm.
  • Verdeel een ruime hoeveelheid panko op een groot bord en rol de spiesen erdoor zodat ze volledig bedekt zijn. Vorm ze eventueel nog bij in de palm van je hand.
  • Verwarm een ruime hoeveelheid olie in de wok (of frituurpan) tot 180 °C. Leg de spiesjes tegen de rand van de pan, met het garnalen-vismengsel in de olie en bak krokant en goudbruin.
  • Snijd de lente-ui mooi in sliertjes. Garneer de spiesen met lente-ui een takje dille en wat koriander en serveer warm met de nước mắm chấm om ze in te dippen.
  • Nước mắm chấm
  • Verwarm het water met de azijn in een pannetje. Los de suiker op. Laat afkoelen en meng met de rest van de ingrediënten.
  • Laat minimaal een uur staan. Maximaal een week houdbaar in de koelkast.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!