Frosé

6 uur 20 minuten

Wat er nog lekkerder is dan een glas ijskoude rosé op een warme dag? Een glas frozen rosé, oftewel ‘frosé’! Prachtig lichtroze, dus ook nog eens een lust voor het oog. 

Welke rosé gebruik je voor frosé?

Wie mij een beetje kent weet het: ik drink niet vaak. Maar áls ik het doe, wil ik dat het goed is en écht lekker. Rosé is er natuurlijk in talloze variaties, de een een stuk lekkerder dan de ander, dus ga ik graag af op het advies van experts. Wijnschrijver Esmee Langereis bijvoorbeeld, die je misschien ook bent tegengekomen in mijn magazine van deze zomer. Omdat je de rosé voor dit recept combineert met aardbeien en suiker, kun je voor frosé het beste een droge rosé gebruiken. Eentje gemaakt van pinot noir of merlot bijvoorbeeld. Het hoeft geen toprosé te zijn, maar gebruik ook niet de goedkoopste soort, want die zijn vaak vrij zoet en plakkerig. 

Frosé maken

Het maken van frosé is hartstikke eenvoudig. Het vergt alleen een klein beetje planning, want je moet de rosé een uur of zes laten bevriezen voordat je verder kunt met het recept. Daarna maak je een suikersiroop, die je een aardbeiensmaak geeft met verse aardbeien. Heb je die niet? Bevroren diepvriesaardbeien werken ook! De bevroren rosé pureer je vervolgens in een blender met limoensap, de aardbeiensiroop en crushed ijs. Voilá: een zomerse frosé. 

Frosé bewaren

Frosé moet je eigenlijk meteen drinken. Vries je ‘m langer in, dan krijg je een soort rosé-granita. Ook lekker, maar niet helemaal de bedoeling als je van plan was een drankje te maken. Heb je wat van de aardbeiensiroop over? Perfect voor limonade of een alcoholvrije mocktail van aardbeiensiroop, bruisend water en een schijfje limoen bijvoorbeeld. Aardbeien over? Maak dan bijvoorbeeld eens deze geweldige aardbeiengalette!

Maak ‘m 0.0

Wist je dat je deze cocktail ook zonder alcohol kunt maken?! We noemen het dan een mocktail. Je kunt mocktails maken van verschillende soorten sap, siroop of zelfs thee. In dit geval vervangen we de rosé door alcoholvrije rosé, spa frambozen óf ginger beer. Net zo lekker en heerlijk fris!

Frose

Frosé

4.31 van 13 stemmen
Bereidingstijd 20 minuten
Wachttijd 6 uur
Totale tijd 6 uur 20 minuten
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • Blender
  • Vriezer

Ingrediënten
 

  • 750 ml droge rosé Pinot Noir of Merlot bijvoorbeeld
  • 100 gram kristalsuiker
  • 225 gram aardbeien vers of diepvries, kroontjes er af en in kwarten
  • Extra aardbeien voor garnering
  • 30 ml limoensap

Instructies
 

  • Neem een bak van ongeveer 30 x 20 cm en giet hier de rosé in. Zet in de vriezer en laat in 6 uur (bijna) bevriezen.
  • Doe de suiker samen met 120 ml water in een steelpannetje en verwarm tot de suiker is opgelost. Voeg de aardbeien toe, haal van het vuur en laat 30 minuten staan zodat de siroop de kans krijgt om de smaak van de aarbeien aan te nemen. Giet dan door een zeef, vang de siroop op in een kommetje en zet in de koelkast. De aardbeien heb je niet meer nodig.
  • Doe de (bijna) bevroren rosé in een blender en voeg limoensap, 100 ml aardbeiensiroop en 30 ml crushed ijs toe. Pureer tot een dikke puree, doe in een kom of bak en zet terug in de vriezer. Laat ongeveer 30 minuten bevriezen tot het de consistentie van een milkshake heeft. Doe terug in de blender, blend nog even kort door en giet in mooie glazen.
  • Garneer met wat mooie verse aardbeien.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Frose

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.