Wat is matcha?
Matcha is een poedervormige groene thee uit Japan, maar met een geschiedenis in China. Matcha wordt gemaakt van theeplantjes die vlak voor de oogst nog even in de schaduw gezet worden. De schaduw zorgt voor een vertraging in groei en verhoogt de aanmaak van bladgroen. Hierdoor ontstaat er meer theanine en cafeïne in de plant. Deze stoffen zorgen voor het rustgevende gevoel waar matcha voor staat.
Goede matcha smaakt zoetig en intens. De smaak is dominant aanwezig – you love it or you hate it, want sommigen vinden het bitter. Het is een kwestie van smaak, maar geloof mij: je gaat er vanzelf van houden! Traditioneel worden de bladeren gebruikt, maar wij gebruiken matcha vooral in poedervorm. Hierdoor kan je het makkelijk aan gerechten toevoegen. Je ziet het dan ook steeds vaker in bijvoorbeeld koffie, milkshakes, smoothies, chocolade, snoep en desserts – zoals Japanse cheesecake!
Matchapoeder vind je bij gespecialiseerde theewinkels, toko’s en natuurlijk ook online.
Let op: één kop matcha thee staat gelijk aan tien normale koppen thee. Gebruik er dus niet te veel van…
Tips voor deze matcha cheesecake voor Halloween
Door het vanille-extract en het matchapoeder krijgen deze mini cheesecakes een heel bijzondere smaak. Voor dit recept gebruik ik eetbare zwarte decoratiegel, maar je kunt ook heel goed een zwarte food pen kopen: met zo’n decoratiestift kun je nog gedetailleerder schilderen.
De eetbare decoratie-oogjes koop je bij een taartwinkel, of bekijk deze eetbare suikeroogjes als taartdecoratie.

Frankenstein matcha cheesecake voor Halloween
Ingrediënten
- 200 gram digestive koekjes
- 60 gram boter gesmolten
- 160 ml slagroom
- 450 gram roomkaas
- 125 gram poedersuiker
- 0,5 tl vanille-extract
- 1,5 el matchapoeder
- decoratie-oogjes
- zwarte decoratiegel
Bereidingswijze:
- Bekleed een vierkante bakvorm van 20 bij 20 centimeter met bakpapier.
- Maal de koekjes fijn in de keukenmachine en roer de gesmolten boter erdoor. Giet op de bodem van de vorm en druk met de achterkant van een lepel stevig aan. Zet in de koelkast.
- Klop de slagroom tot het mooie pieken heeft en zet opzij.
- Klop in een andere kom de roomkaas tot helemaal glad en luchtig. Voeg heel rustig de poedersuiker en vanille-extract toe. Meng dan het matchapoeder door tot het mengsel helemaal egaal groen is. Spatel als laatste de slagroom erdoor.
- Giet de vulling op de taartbodem en strijk glad. Laat 2 tot 3 uur in de koelkast opstijven.
- Snijd, als de taart helemaal stevig is, in 12 blokjes.
- Leg op de blokjes cheesecake decoratie-oogjes, en maak met de zwarte decoratiegel haar en mondjes.
- Bewaar koud.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.