Focaccia met ‘nduja en ricotta

Focaccia met ‘nduja en ricotta

Focaccia is één van mijn favoriete hapjes om te maken. Het is eenvoudig en toch oh zo smaakvol door de unieke combinatie van ingrediënten. Het knapperige luchtige brood, de romige ricotta kaas en de pittige worst, vormen een geweldige snack die je op elk moment van de dag kunt opeten: lekker als tussendoortje, voorgerecht of aanvullend bij een bijpassend hoofdgerecht.

Je kunt de mini focaccia’s met ‘nduja en ricotta heel makkelijk klaarmaken en ook nog eens aanpassen. Zo kun je experimenten met verschillende kazen en kruiden. Al moet ik zeggen, deze combinatie wil je echt proberen!

Wat is focaccia eigenlijk?

Focaccia is een klassiek Italiaans platbrood dat een beetje lijkt op een dikke, zachte pizza zonder saus. Het wordt gemaakt van een simpel deeg met bloem, water, gist, zout en olijfolie, en is vooral bekend om z’n luchtige structuur en goudbruine korst. In Italië eet je het bij de lunch, als snack of gewoon als onderdeel van een uitgebreide maaltijd. En het mooiste? Focaccia maken is helemaal niet moeilijk. Met een paar goede ingrediënten en wat liefde tover je het zo uit je eigen oven.

Focaccia

‘Nduja en ricotta

‘Nduja is een pittige varkensworst uit Italië. De worst wordt gemaakt van gelijke delen varkensschouder en buikvet en wordt op smaak gebracht met zout, peper, chilipepers en knoflook. Deze ‘Nduja worst is in de laatste jaren steeds populairder geworden, dat komt omdat je het makkelijk kunt gebruiken: het is een smeerbaar en vooral smaakvol product. Je kunt het gebruiken in pizza’s, pasta’s, bruschetta’s en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar het lekkerste is toch ook echt wel op focaccia. 

Ricotta is een ander Italiaans product wat enorm goed samengaat met deze Italiaanse smeerbare worst. De zachte kaas is mild van smaak en zorgt voor een romige smaak met een vleugje zoetigheid – het is dan ook een onverslaanbare en vooral gedurfde combinatie. 

Wil je vaker ‘Nduja proberen? Maak dan ook mijn pasta carbonara met ‘Nduja.

Ben je benieuwd naar meer? Dit recept komt uit mijn kookboek ‘Makkelijk met Miljuschka‘, je kunt hem bestellen in mijn shop!

Totale tijd50 minuten

Focaccia met ‘nduja en ricotta

4.67 van 3 stemmen
Printen

Ingrediënten

  • 350 gr bloem + extra om te bestuiven
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 1/2 tl suiker
  • 3 el extra vierde olijfolie plus extra om in te vetten en te besprenkelen
  • 200 ml warm water
  • 4 el 'nduja
  • 125 gr ricotta
  • 2 takjes rozemarijn, alleen de naaldjes
  • 4 el honing

Bereidingswijze: 

Mengen & kneden

  • Doe de bloem met de gist in een kom. Wrijf boven de kom de zoutvlokken fijn tussen je handen en voeg de suiker toe. Giet de olijfolie bij de droge ingrediënten, gevolgd door het water. Doe dit in delen, je hebt misschien niet al het water nodig. Gebruik intussen je andere hand om een mooi deeg te vormen. Zodra je een plakkerige deegbal hebt die gemakkelijk loskomt van de wand van de kom, stort je het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed. je het 5-10 minuten stevig door. Het deeg moet zacht, glad en elastisch zijn.

Rijzen

  • Doe het terug in de kom, dek af met een vochtige theedoek en laat 1 uur rijzen op een warme plek, of tot het ongeveer in volume verdubbeld is.

Vormen, rijzen & voorverwarmen

  • Pak het gerezen deeg voorzichtig uit de kom en leg het op een met bloem bestoven werkblad. Verdeel het in 4 gelijke ballen, leg elke bal op een met olie ingevet vel bakpapier en druk ze met je vingertoppen uit tot ovalen van circa 12 x 8 cm. Verdeel 1 eetlepel 'nduja over elke focaccia, dek af met een vochtige theedoek en laat nog 30 minuten rijzen. Verhit intussen de oven voor tot 220℃ (hetelucht 200℃).

Bakken

  • Druk met je vingertoppen kleine kuiltjes in het gerezen deeg en verdeel er wat dotjes ricotta over. Bestrooi de focaccia's met de rozemarijnnaaldjes, besprenkel ze met 2 eetlepels olijfolie en strooi er nog wat zoutvlokken over. Schuif de focaccia's op de bakplaat en bak ze 15 minuten in het midden van de oven, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Bak ze eventueel nog 5 minuten langer op 200℃ (hetelucht 180℃).

Finishing touch

  • Haal ze uit de oven en besprenkel elk met 1 eetlepel honing. Serveer warm, eventueel met wat geroosterde groenten of een simpele salade.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Bestellen

Shop the tools

Van elk recept een succes maken, doe je met deze spullen. Dit zijn mijn favorieten voor in de keuken.

  • miljuschka le creuset

    Le Creuset Braadpan roze

    Gietijzeren pan met emaille coating en écht de basis voor elke stoof.

    200,99
    Koop via bol.com
  • miljuschka kookboek makkelijk met miljuschka

    Makkelijk met Miljuschka

    Mijn kookboek met 100 makkelijke recepten én stap voor stap foto’s.

    32,50
    Koop via mijn shop
  • miljuschka microplane

    Microplane

    Perfect voor het raspen van citrusvruchten, harde kaas, chocolade, knoflook, gember en ga maar door.

    24,95
    Koop via bol.com
  • Website shop the tools (1)

    Keukenmachine

    De Kitchenaid keukenmachine is écht jouw beste vriend in de keuken.

    480,54
    Koop via bol.com
Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.