Focaccia met bloemen

Focaccia festa

Bloem focaccia miljuschka
Totale tijd3 uur

Focaccia met bloemen

4.50 van 6 stemmen
Opslaan Printen

Ingrediƫnten

4 personen
  • 7 gr gist
  • 500 ml water
  • 750 gr tipo ’00 bloem deeg voor pizza, te koop in de supermarkt
  • 90 ml olijfolie (6,5 el)
  • 1,5 el zout

Beleg

  • 1 tomaat
  • 2 kleine sjalotjes
  • 2-3 takjes salie
  • 3 takjes platte peterselie
  • 1 el zwarte sesamzaadjes
  • 1 el kappertjes

Bereidingswijze: 

  • Los het gist op in 100 milliliter lauwwarm water. Meng het gistwater, bloem, 1 eetlepel zout, 2 eetlepels olijfolie en 400 milliliter water door elkaar in een grote mengkom. Kneed in ongeveer 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Kneed je in een keukenmachine, bekijk de tip.
  • Vet een mengkom in met 1-2 eetlepels olijfolie, vorm een bal van het deeg en leg het deeg in de ingevette kom afgedekt met een vochtige schone theedoek een uur rijzen, of tot het het deeg verdubbeld is.
  • Vet ondertussen de bakplaat in met 1,5 eetlepel olijfolie. Verspreid deeg gelijkmatig over de bakplaat en laat nog eens 45 minuten rijzen afdekt onder een vochtige theedoek rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden (elektrisch), 200 graden (hetelucht).
  • Snijd de sjalotjes in ringen en de tomaat in plakjes. Versier de focaccia met plakjes tomaat en gebruik de kruiden en kruidensteeltjes om de tomatenplakjes op een bloem te laten lijken. Strooi in het midden van de tomaat wat sesamzaadjes. Versier verder met de sjalot en wat kappertjes. Meng 2 eetlepels olie met 0,5 eetlepel zout en schenk over de focaccia. Bak in ongeveer 30 minuten goudbruin en knapperig.

Tip

  • Hoeveelheid zout veel, als je minder zout gebruikt heb je echt een laf brood wat naar niets smaakt.
    Je kunt dit deeg zowel met de hand als in een keukenmachine kneden. Let op: niet elke keukenmachine kan zoveel deeg in 1 keer kneden. Dit kun je vinden in de gebruiksaanwijzing van jouw machine. Meng eventueel eerst alle ingrediƫnten en halveer ze om ze in 2 fasen door de machine te laten kneden.
    Kneed je met de hand gebruik dan eventueel iets meer bloem. Het deeg is namelijk vrij nat.
    Als het koud in huis is zal het langer duren voordat het deeg goed gerezen is. Je kunt het deeg (afgedekt met vochtige theedoek) in een oven zetten op 25-30 graden (soms is alleen het lampje van de oven aanzetten al voldoende).
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Bloem focaccia miljuschka

Gedoe uit, feest aan

Miljuschka Magazine

Deze feestdagen doen we het anders. Zonder gedoe en met heel veel feest! Van kerstmenu's tot comfortfood en heel veel meer. Jij hoeft je nergens zorgen om te maken.

Daarnaast bestaat Miljuschka Magazine 5 jaar! En wie jarig is, trakteert. Dus sluit je nu een abonnement af, dan krijg je daar heel veel lekkers bij.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.