Focaccia festa
Focaccia is een lekker Italiaans brood, dik en zacht. Je drukt er deukjes in voordat het de oven in gaat. Je maakt het met bloem, water, gist, olijfolie en zout. Soms voeg je kruiden, knoflook of andere smaakmakers toe. Het wordt vaak ingesmeerd met olijfolie voor een knapperige korst. Je kunt het zo eten of als basis voor sandwiches gebruiken. Focaccia past goed bij soepen, stoofschotels en salades. Met een focaccia kun je eindeloos variëren, zo kun je het brood ook maken met ‘nduja of rozemarijn en zeezout.
De bloemetjes buitenzetten
Op de focaccia kun je allerlei versieringen maken of gewoon wat tomaatjes en knoflook. Deze keer heb ik gekozen voor bloemen! I love bloemen en kijk nu hoe leuk dit klaprozen brood is. Alleen heb ik deze niet gemaakt met echte klaprozen. De bloemblaadjes van sommige klaprozen soorten kunnen wel worden gebruikt als decoratie of als ingrediënt in salades, desserts of thee. Ze hebben meestal een delicate smaak en aangezien ik van smaakbommen houd, heb ik dit keer gekozen voor tomaat, sesamzaadjes en kappertjes. Dit brood is dus niet alleen mooi, maar ook nog eens lekker! Lees het recept hieronder.

Focaccia met bloemen
Ingrediënten
- 7 gr gist
- 500 ml water
- 750 gr tipo ’00 bloem deeg voor pizza, te koop in de supermarkt
- 90 ml olijfolie (6,5 el)
- 1,5 el zout
Beleg
- 1 tomaat
- 2 kleine sjalotjes
- 2-3 takjes salie
- 3 takjes platte peterselie
- 1 el zwarte sesamzaadjes
- 1 el kappertjes
Bereidingswijze:
- Los het gist op in 100 milliliter lauwwarm water. Meng het gistwater, bloem, 1 eetlepel zout, 2 eetlepels olijfolie en 400 milliliter water door elkaar in een grote mengkom. Kneed in ongeveer 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Kneed je in een keukenmachine, bekijk de tip.
- Vet een mengkom in met 1-2 eetlepels olijfolie, vorm een bal van het deeg en leg het deeg in de ingevette kom afgedekt met een vochtige schone theedoek een uur rijzen, of tot het het deeg verdubbeld is.
- Vet ondertussen de bakplaat in met 1,5 eetlepel olijfolie. Verspreid deeg gelijkmatig over de bakplaat en laat nog eens 45 minuten rijzen afdekt onder een vochtige theedoek rijzen.
- Verwarm de oven voor op 220 graden (elektrisch), 200 graden (hetelucht).
- Snijd de sjalotjes in ringen en de tomaat in plakjes. Versier de focaccia met plakjes tomaat en gebruik de kruiden en kruidensteeltjes om de tomatenplakjes op een bloem te laten lijken. Strooi in het midden van de tomaat wat sesamzaadjes. Versier verder met de sjalot en wat kappertjes. Meng 2 eetlepels olie met 0,5 eetlepel zout en schenk over de focaccia. Bak in ongeveer 30 minuten goudbruin en knapperig.
Tip
- Hoeveelheid zout veel, als je minder zout gebruikt heb je echt een laf brood wat naar niets smaakt.Je kunt dit deeg zowel met de hand als in een keukenmachine kneden. Let op: niet elke keukenmachine kan zoveel deeg in 1 keer kneden. Dit kun je vinden in de gebruiksaanwijzing van jouw machine. Meng eventueel eerst alle ingrediënten en halveer ze om ze in 2 fasen door de machine te laten kneden. Kneed je met de hand gebruik dan eventueel iets meer bloem. Het deeg is namelijk vrij nat. Als het koud in huis is zal het langer duren voordat het deeg goed gerezen is. Je kunt het deeg (afgedekt met vochtige theedoek) in een oven zetten op 25-30 graden (soms is alleen het lampje van de oven aanzetten al voldoende).

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
