Florentines: klassieke amandel-chocoladekoekjes. Weinig ingrediënten, makkelijk om te maken én ook nog eens superlekker!
Florentine
Deze Franse ronde amandelkoekjes worden gemaakt van boter, honing, amandel en chocolade. In tegenstelling tot andere koekjes wordt er vaak geen bloem en ei gebruikt om te binden. Ze lijken ontzettend veel op kletskoppen, maar zijn iets zachter in het midden.
Ik doe het graag net even anders, dus heb ik ervoor gekozen om wel wat bloem te gebruiken. Dit bindt simpelweg net iets meer en geeft de florentines net wat meer bite. Leg de koekjes op een bakplaat met genoeg tussenruimte en wachten maar! Leg ze dus zeker niet te dicht op elkaar, want ze willen nog wel eens uitlopen.
Florentines met pure chocolade
Deze amandelkoekjes zijn heerlijk in combinatie met chocolade, al zeg ik het zelf. Ik kies in dit recept voor pure chocolade. Hoe hoger het cacaopercentage, hoe donker, bitterder en gezonder de chocolade is. Echt gezond zijn deze koekjes natuurlijk niet, maar des te lekkerder!
Dit is het favoriete gerecht van mijn podcast-gast Janny van der Heijden. Je beluistert de aflevering van mijn podcast Eetgeheimen met haar hier terug:

Florentines: klassieke amandel-chocoladekoekjes
Ingrediënten
- 50 g bloem
- 50 g amandelschaafsel
- 50 g boter
- 50 g kristalsuiker
- 50 g ahornsiroop
- 100 g pure chocolade
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet extra in met boter of bakspray.
- Meng in een kom de bloem en het amandelschaafsel.
- Smelt de boter in een steelpannetje met suiker en ahornsiroop. Giet, als de suiker is opgelost, over de droge ingrediënten in de kom en meng goed door. Leg hoopjes van het deeg op de bakplaat met ruim afstand ertussen, de koekjes gaan uitlopen. Bak ongeveer 10 minuten en laat dan helemaal afkoelen.
- Smelt de chocolade au-bain-marie en dip de koekjes met de onderkant in de chocolade. Laat op een rekje, met de chocoladekant naar boven, hard worden.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.