Filopastei met wilde paddenstoelen

Wilde paddenstoelen

Champignons, shiitake, portobello, deze worden tegenwoordig allemaal gekweekt en zo, hup het supermarktschap in geladen, maar niet alle paddenstoelen liggen zomaar voor het grijpen. Voor de wilde paddenstoelen zul je toch echt het bos in moeten duiken. Maar weten welke paddenstoel je dan precies kunt eten en welke juist niet is nog niet altijd even makkelijk. Gelukkig zijn er mensen en websites die je een heel eind op weg kunnen helpen. Lees ook vooral even mijn artikel over wildplukken waarin ik heel veel tips en adviezen verzameld heb.

Filopastei met wilde paddenstoelen

Hoe leuk ik het ook vind om mijn ingrediënten bij elkaar te sprokkelen in de natuur, de tijd om dit geregeld te doen kom ik helaas vaak te kort. Gelukkig zijn er mensen die hier hun werk van maken, waardoor wij deze schatten van de natuur gewoon weer kunnen kopen bij de betere boer of speciaalzaak en er iets lekker mee kunnen maken. Ik gebruikte de wilde paddenstoelen in filopastei en dat is zo lekker. Een cadeautje op je bord! 

Filopastei met wilde paddenstoelen
Totale tijd1 uur 10 minuten

Filopastei met wilde paddenstoelen

4.77 van 17 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 Personen
  • 500 g filodeeg 5 velletjes
  • 150 g boter gesmolten

Voor de vulling

  • 4 el olijfolie
  • 50 g boter
  • 2 uien fijn gesneden
  • 1 kilo gemengde paddenstoelen in grove stukken
  • 4 teentjes knoflook fijn gehakt
  • 4 takjes tijm
  • 100 ml cognac
  • 1 el bloem
  • 200 ml groente bouillon
  • 1 el Worcestershire saus
  • 150 ml room
  • 15 g platte peterselie fijn gehakt
  • 15 g dragon fijn gehakt
  • Zout en peper

Bereidingswijze: 

  • Verhit de olie en de helft van de boter in een brede koekenpan op hoog vuur. Voeg de uien en champignons toe en roer regelmatig, tot de champignons goudbruin zijn en het vocht verdampt is, ongeveer 10 minuten. Afhankelijk van de grootte van de pan kan het nodig zijn dit in twee delen te doen. Roer de knoflook en tijm erdoor en bak nog 2 minuten. Blus af met de cognac.
  • Strooi de bloem over de champignons en roer goed door elkaar.
  • Smelt de rest van de boter in de pan en voeg dan al roerend de groentebouillon, Worcestershire saus en room toe. Breng op smaak met zout en peper en breng aan de kook. Verlaag het vuur en laat 15 minuten sudderen tot de saus is ingedikt. Roer de peterselie en dragon door de champignons en laat afkoelen.
  • Vet de springvorm/ovenschaal in met wat van de gesmolten boter.
  • Verwarm de oven voor tot 180°C.
  • Bestrijk met een bakkwast ieder vel filodeeg met gesmolten boter Leg de vellen een voor een in de ovenschaal. Draai ieder vel 90 graden zodat de hoeken van het deeg overhangen. Dit vouw je straks over de bovenkant van de taart. Herhaal tot je 5 lagen hebt.
  • Vul het midden van de pasteitje met de afgekoelde champignons. Bestrijk de rest van de overhangende stukken filo met boter en vouw naar binnen zodat je een soort deksel krijgt. Bestrijk de bovenkant van het filo met de rest van de gesmolten boter. Bak 30-40 minuten in het midden van de oven, tot de pastei goudbruin is.
  • Serveer in dikke partjes, lekker met aardappelpuree of een bittere salade.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.