Zelfgemaakte kippenbouillon
Als je net als ik helemaal zen wordt van een grote pan op het vuur, probeer dan ook eens de zelfgemaakte kippenbouillon. Met geroosterde kip, knoflook, groenten en kruiden laat je die trekken tot de hele keuken ruikt naar troost. Het kippenvlees trek je van het bot en gebruik je in je noedelpot of op een boterham met mayo en mosterd. Zero waste, full flavor.
Gember, steranijs en liefde in een pan
De basis van dit gerecht begint met een bouillon die je even meeneemt naar een straattentje in Hanoi. Je snijdt de gember in flinterdunne plakjes, echt dun, alsof je je grootmoeder trots wil maken en laat die samen met steranijs trekken in een liter bouillon. Dit geurige goedje pruttelt lekker op de achtergrond terwijl jij de rest van het gerecht in elkaar flanst. De magie van multitasken, maar dan met smaak.
Groenten zijn ook belangrijk!
De salade is allesbehalve saai. Hier geen slappe blaadjes sla of drie tomaten op een hoopje, maar een knapperige mix van flinterdunne reepjes rode kool, frisse andijvie en scherp gesneden bosui. Niet alleen mooi paars en groen op je bord, maar ook een feestje voor je darmen. Deze crunch zorgt voor balans tegen de zachte noedels en de warme bouillon.

De dressing die alles bij elkaar brengt
Limoenrasp en sap, sojasaus, ahornsiroop, chilicrisp en sesamolie: een droomteam dat garant staat voor zoet, zuur, zout en pit. De smaken zijn in balans, maar ook uitgesproken. Je giet dit onder in een meeneem pot, waar het als een smaakbom ligt te wachten tot alles wordt samengebracht met de hete bouillon. En ja, als je het stiekem alvast proeft, ben je verkocht.
En dan de noedels….
De rijstnoedels vormen de zachte basis van deze power bowl. Je kookt ze, spoelt ze koud af en laat ze badderen in een beetje sesamolie zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Als je straks de bouillon erbij schenkt, nemen ze weer die heerlijke warmte op. Slierten die je twirlt met je eetstokjes of, eerlijk is eerlijk, gewoon met een vork als je onderweg bent.
Inpakken en gaan
Alles wordt laagje voor laagje in potten opgebouwd. Eerst de dressing, dan de salade, vervolgens de noedels en tot slot de geplukte kruiden. De bouillon gaat warm in een thermos mee. Op werk, in het park of bij je schoonmoeder aan tafel: je giet gewoon de bouillon over je potje, roert ƩƩn keer goed en BOEM! Je hebt een dampend, geurend kommetje geluk.
Dit wil je iedere week opnieuw
Deze rijstnoedels met koolsalade en bouillon zijn niet zomaar een lunch. Het is een lifestyle. Een klein, draagbaar comfortmoment dat je voedt en verwent. En dat je helemaal zelf hebt gemaakt. Wat wil een mens nog meer?

Rijstnoedels met koolsalade en bouillon
Benodigdheden
- rasp
Ingrediƫnten
- 40 gr gember
- 3 stuks steranijs
- 1 l bouillon mijn recept deel ik in de nieuwste editie van Miljuschka Magazine
- 300 gr dikke rijstnoedels
- 5 el sesamolie
- 1/2 rode kool
- 100 gr andijvie
- 3 bosuien
- 2 limoenen
- 4 el sojasaus
- 4 el ahornsiroop
- 4 el chilicrisp
Bereidingswijze:
- Snijd de gember in hele dunne plakken en doe met de steranijs en de bouillon in een pan. Breng aan de kook en laat op laag vuur koken terwijl je verder gaat met de rest.Ā Ā
- Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel koud en meng met 1 el sesamolie.Ā Ā
- Verwijder de harde kern van de kool en snijd de kwarten in zo dun mogelijke reepjes. Snijd de andijvie in hele dunne reepjes. Snijd de bosui in hele dunne ringetjes. Meng de groenten door elkaar.Ā
- Boen de limoenen schoon en rasp de schil boven een kom en pers ze ook boven de kom uit. Roer er de sojasaus, ahornsiroop, chilicrisp en de rest van de sesamolie door.Ā Ā
- Schenk de dressing in 4 meeneempotten. Verdeel de groenten erover en leg daarop de noedels.Ā
- Scheur de kruiden grof en leg op de noedels.Ā
- Voor het perfecte to go recept neem je de hete bouillon mee in een thermosfles en maak je het gerecht af door de warme bouillon over de noedels in de potten te schenken.
- Noedel recepten
- Aziatische recepten
- Dieetsoorten
- Kip recepten
- Lunch recepten
- Meal prep recepten
- Wereldkeuken

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over MiljuschkaHet recept van de bouillon vind je in Miljuschka Magazine no.14
In Miljuschka Magazine no.14 Rust, Regelmaat en Recepten, vind je mijn basisrecepten voor de ultieme mealprep recepten. De bouillon is daar een perfect voorbeeld van. Het magazine is alleen te koop via mijn eigen shop. Klik hier om jouw exemplaar te bemachtigen. Het magazine is te bestellen t/m 3 augustus 2025.
