Voor de een iets om reikhalzend naar uit te kijken, voor de ander een totale nachtmerrie. Etentjes. Ik ben dol op het organiseren ervan, want niets leuker dan een hele tafel vol met mensen van wie ik houd, waarvoor ik ook nog mag koken. Ik heb mijn beste tips en trucs voor een geslaagd etentje verzameld. Here we go!
Maak een planning
Niet nodig voor een casual diner met een paar vrienden, maar wel als je een serieus etentje organiseert. Een planning! En dat hoeft niet op spreadsheet-niveau, een papiertje met de grote lijnen van je menu is al heel wat. Het gaat er vooral om dat je op die manier alvast kunt nadenken over de momenten waarop je bepaalde gerechten alvast kunt voorbereiden, wat je eventueel nog moet bestellen en welke dingen je kant-en-klaar kunt kopen.
Houd de balans
Kant-en-klaar: het woord is gevallen. Ik ben normaal gesproken helemaal voor alles zelf maken, maar je kunt sommige dingen natuurlijk ook prima zelf kópen. Het moet natuurlijk wel een beetje leuk blijven. Een goede vuistregel daarbij is dat je koopt wat je niet lekkerder zelf kunt maken. Denk aan kaas, brood, dips: een beetje afhankelijk van jouw kooktalent en de tijd die je ervoor hebt.
Die ontspannen houding is ook handig bij het bedenken van de gerechten die je gaat maken. Kies niet voor drie stressvolle, ingewikkelde gerechten die je nog nooit hebt gemaakt (doe dat liever helemaal niet!) maar houd het eenvoudig. Voor gasten is de sfeer eindeloos veel belangrijker dan het eten. Liever een simpele, superlekkere pasta arrabiata en een ontspannen gastheer- of vrouw dan een ingewikkeld, technisch perfect gerecht en een compleet ingestorte kok. Het is voor de meeste mensen al heerlijk als ze een avondje niet hoeven te bedenken wat ze gaan eten en niet hoeven te dealen met al dan niet zeurende kinderen.
Zorg voor een goedgevulde borreltafel
Tijdens een etentje is er weinig vervelender dan een tafel vol hongerige gasten die zich vertwijfeld afvragen of er überhaupt ooit nog iets eetbaars geserveerd zal worden. Hoe je dat voorkomt? Hapjes. Zet verschillende kleine, elegante gerechtjes op tafel zodat je gasten meteen iets kunnen eten zodra ze aankomen. Denk aan wat brood, dips als labneh, hummus en baba ganoush, ingelegde of rauwe groente in dunne reepjes (crudité als je sjiek wilt doen), olijven, sardines, gemarineerde feta en nootjes. Allemaal in kleine hoeveelheden, zodat iedereen erna nog zin heeft om iets anders te eten. Een drankje erbij, en jij hebt voorlopig even de tijd om de rest van het diner af te maken.
Zet je gasten aan het werk (af en toe)
Klinkt misschien gek, maar veel mensen vinden het alleen maar leuk om een taakje te hebben als ze ergens te gast zijn. Vraag mensen dus vooral om ergens mee te helpen. Misschien niet zo gezellig om ze de hele afwas te laten doen, maar kleine klusjes zoals het hakken van kruiden, brood snijden of het roosteren van nootjes is perfect om uit te besteden. Kun jij tussendoor ook even een slokje nemen van je drankje.
Open bar
Nog een tip om het jezelf gemakkelijker te maken: zorg dat je gasten zelf drankjes kunnen inschenken. Leg wijn en bier in een grote teil met ijsblokjes, zet er een grote kan (zelfgemaakte) limo en bruiswater in en laat ze zelf inschenken. Minder intensief dan steeds in de gaten moeten houden of iedereen wel genoeg te drinken heeft, en gezellig omdat het de sfeer wat losser maakt.
Heb je zin om cocktails te maken? Ga dan voor batch cocktails, in plaats van individuele drankjes. Grote kannen cocktails, zodat je in een keer genoeg hebt. Alle drankjes met eenvoudige verhoudingen kun je op deze manier maken, zoals deze mimosa’s.
Ontspan!
Een open deur, maar echt: het is maar een etentje. Het maakt niemand iets uit of het eten wel of niet perfect is, het gaat om de sfeer. Bij mij mislukt ook weleens een gerecht, en ik doe dit al honderd jaar. Oh, en leg je telefoon een avondje weg. Dat doet wonderen.